自動熄機,開返出現間條&入唔到Windows,求救!!

打打下GTA V自動熄機,開返屏幕出現間條&入唔到Windows
試過除顯卡再裝返,之後正常開機,幾分鐘之後又自動熄機,,開返一樣屏幕出現間條&入唔到Windows?

有冇師兄知壞咩,?顯卡新買1個月(rx480),板用左3年(b85m pro4),cpu係e3 1230 v3冇內顯,冇得自己試
有咩地方可以幫我試張顯卡有冇壞?

有冇師兄可以幫下手?

冇內顯只有問人借張顯卡試。

打打下GTA V自動熄機,開返屏幕出現間條&入唔到Windows
試過除顯卡再裝返,之後正常開機,幾分鐘之後又自動 ...
k107044 發表於 2016-12-20 00:02

你要拿走Display Card(換過張舊嘅), 試一排, 睇吓係唔係張Display Card問題.
利申: 我都用緊RX480, so far so good

顯示卡 > 顯示卡槽 (主板)
似係顯卡有零件損壞,師兄長時間煲機?
平時有無監控溫度?
建議問朋友借張舊卡持續播片試

上A Shop試display card

回覆 1# k107044

好似好多人煲GTA V煲死Display card
我估原因係隻game好食GPU
用一張比較食電發熱量高既卡煲隻game
會因為長期高溫令GPU焊位甩焊所以花畫面
我上年都玩死左兩張Display

上代理試,證實壞顯卡,要整3-4星期
多謝各位師兄熱心解答

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

我平時有check温度,自己set fan speed,就算行FurMark都唔會過80度,應該唔係熱死張卡...

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android