硬碟格式化後可用得99%

由代理度換左隻全新WD 2T紫標3.5吋硬碟(唔係Certified版),完整格式化後容量1863.01G,可用1862.89G,可用99%,以前D 2T紫標格式化後可用都係100%,WD技術支援竟然話會有些微損失係正常!已投訴!跟住用write zeros然後再格式化都仲係99%,請教呢個情況對硬碟日後穩定性會唔會有影響?祝各位聖誕快樂,多謝!

正常的

回覆 1# albertk

合理的,我用20G既 HARD DISK去測試, FORMAT後都沒左1%
(如果用第二D 格式,可能用得仲多)

任何file system都有overhead……format完唔見少少係正常…

via HKEPC Reader for Android

係咪MB同MiB嘅分別?
http://imkuso.com/kb-kib-mb-mib- ... %E6%B8%85%E6%A5%9A/
另外,windows自己會寫幾個細file入internal hard drive,可用空間一定冇100%,同HDD設計冇關

檔案系統的運作原理係咁
要預留部分空間做目錄之類用途
諸如記錄每個檔案會放去邊
大檔案可能會斷開幾段儲存,每段會放去邊
每個檔案的權限、存取日期等資訊
具體有邊幾項視乎邊款檔案系統

總之個現象係好正常
就好似你寫一本一百頁的記事簿
都可能預留頭兩頁做目錄,淨低九十八頁寫內容

至於有時格式化左都有100%
可能因為格式化時有設定唔同
或分割軟件四捨五入問題:99.9%進位為100%定退位為99%
1862.89 / 1863.01 都 99.9936% 啦
0.0064% 都計較?

再者,軟件設計往往有空間與速度的取捨
就算畀你設計過個檔案系統,格式化後都可用100% (類比唔預位寫目錄)
都會有其他代價,例如存取可能慢左 (類比因為目錄要周圍寫,搵野慢左)

好神奇, eg. 1T hdd
不同牌子實際容量都唔同, 就算同牌子同model, 實際容量都唔同, 何解?

多謝晒!既然咁多位師兄都認為正常,咁就安心D!小弟明白任何硬碟都會有壽終之日,所以都會check住做掃瞄同重組,最舊嘅2T綠標用左7年仲健在,99.9%事件令小弟最擔心係日後穩定性,如果各位有過痛苦經驗都會有同感掛!隻2T紫標用左1年啫就瓜柴,雖然好彩絕大部份資料都救得番,但係WD似乎越黎越差,如果講穩定性似乎黑標最好,一分錢一分貨,冇計!關於Chick兄講關於MB同MiB嘅問題,小弟用Windows同WD Data Lifeguard Diagnostic 格式化都冇呢個選項,結果一樣係99.9%...再次多謝各位師兄!

回覆 8# albertk

聽人講磁碟經常重組,好似好傷硬碟(唔confirm)

學習下師兄野