求救重裝windows 7後好多問題

請求各位c兄
我部電腦係2009年acer機 Windows7,因為隔咗成大半年先開機,見佢一開玩一陣就自己熄機,一係就自己重新開機,好似壞壞哋咁,所以就重裝佢,點知load完個windows出嚟之後就出現以下問題~
1,出現呢個畫面,但我選更新sp1,佢又無反應
2,唔可以好似以前咁係個mon左下面個度按e製上網,要喺使用windows7果度先上到網,但又上唔到google
3,同埋又裝唔到 Microsoft Security Essentials防毒軟件
4,仲有就係重裝完都係用一陣就hang機,但有時又好正常,通常係一閒置佢一陣就會hang
請問大家我部腦仲有無得救呀,感謝各位

咁睇硬件本身已經出問題.
廠機最重要係裝齊driver.
同時windows 7又唔係sp1.
以上三點已經引發好多問題.
先上acer官網down齊所有driver,當然對番部機型號來down.
再上網down個windows 7 sp1 package來裝.
做好哂先搞硬件問題.

先清咗底板D塵。

先清咗底板D塵。
IFC 發表於 2017-1-6 23:51

係咪要拆開部機清㗎,我唔係好識電腦,唔該晒!

係要拆開部機清㗎!

火牛 / 底板有事
係硬件問題,唔係軟件
舊廠機重裝返啲軟件先大工程

火牛 / 底板有事
係硬件問題,唔係軟件
舊廠機重裝返啲軟件先大工程  
tsquare 發表於 2017-1-7 00:44

咁而家應該點做呀?thx  

咁睇硬件本身已經出問題.
廠機最重要係裝齊driver.
同時windows 7又唔係sp1.
以上三點已經引發好多問題.
先 ...
trustme133 發表於 2017-1-6 17:24

Down 晒啲driver 之後喺邊度揾sp1嚟裝呀?thx

咁而家應該點做呀?thx
boboo 發表於 2017-1-7 02:17

有後備牛就換咗先,循例用check Ram的軟件睇吓啲Ram,之後煲30分鐘機睇吓會唔會hang

Down 晒啲driver 之後喺邊度揾sp1嚟裝呀?thx
boboo 發表於 2017-1-7 02:28

windows update