最近開機沒畫面,等到進入了桌面才有畫面,是什麼原因?

而且在開機時按DELELTE想改BIOS也是沒畫面

MB係 Z170I PRO GAMING
WIN 10

雖然電腦能正常用,但看不了BIOS, 想改東西也不行

是否最近換了Mon?

沒有換,只是之前個MON花過畫面,但現在沒事

個MON用 DVI 或系 HDMI ?

是用HDMI的

回覆 3# ioriip

知道點解會有花畫面的情況出現嗎?

其實我都想知點解,因為多年前我買左兩隻雀仔Mon,有VGA和HDMI輸入的,無論我用VGA或HDMI線輸入,都有類似的情況,就係開機無畫面,要等Window登入或停留一段時間後至有畫面出現,假如係Boot機時有error,或有其他訊息,畫面係睇唔到的!兩個Mon同一型號,都有類似情況,而我亦換過幾部不同的電腦接這兩個Mon,也一樣有這問題,而這些電腦接番轉統的Mon,無論係VGA定係DVI,都無這問題出現。

其實我都想知點解,因為多年前我買左兩隻雀仔Mon,有VGA和HDMI輸入的,無論我用VGA或HDMI線輸入,都有類似 ...
diy-apprentice 發表於 2017-1-11 15:28

你本身係咪用緊雙MON?

如果只用單輸出(兩孔隨意插都OK)時不會如此,
這種情況只會出現螢幕接次輸出,且將次輸出指定為桌面,主螢幕被指定為延伸桌面,才會出現這種情況...

如果隻MON係駁咩電腦都有呢個問題,咁係隻MON FW有問題

而且在開機時按DELELTE想改BIOS也是沒畫面

MB係 Z170 ...
ioriip 發表於 2017-1-11 09:33

因為WIN10開左"快速登入"
試試關左佢

Google下...有好多資料

我最近果次係要張底板粒電池拎出黎1分鐘....先入到BIOS再入去SET返先冇事

回覆 8# s84292

肯定唔係雙Mon問題,這兩部機都只係接一個Mon,我手上有7個VGA和DVI 接口的Mon,都無這情況,只係這兩隻新Mon有VGA和HDMI接口的同時有這問題。