換CPU及 底板後無法載入Windows

換左U同底板後應該要點做?聽人講要重裝Windows,但我個hard-disk 連埋系統都係廠機跟番來的,我宜家砌過部新機,因為唔想換hard-disk 同Windows,可以點做?重裝系咪要買過個新Windows?

原廠跟機個windows license係跟死嗰部機(底板),license上係唔可以轉落另一部機。

原廠跟機個windows license係跟死嗰部機(底板),license上係唔可以轉落另一部機。
wyhui5124 發表於 2017-1-16 19:29

我得wo 換左幾次板都冇問題 HP版windows

換左U同底板後應該要點做?聽人講要重裝Windows,但我個hard-disk 連埋系統都係廠機跟番來的,我宜家砌過部 ...
samuel4869 發表於 2017-1-16 19:04

最好就重裝Windows因為廠機既driver同你新板有機會唔夾。唔想重裝都可以就咁開機等佢自己detect番啲新hardware,但唔一定得。License可以先上Windows 10 version 1607,再將跟機個OEM license轉去跟你個Microsoft account然後先換底板就掂。

我有兩廠機,一部係w7所有零件換晒,重裝 OS 如有license key ,係可以,現在已升左w 10。
另一部w8.1都升左w10,但w8 license key 係裝係底板到,我都想準備換底板升級,都想知道唔知得唔得?
兩部都係聯想廠機

我係由win8.1升win10之後先換板 用到而家都正常 (不過係HP機..

我係由win8.1升win10之後先換板 用到而家都正常 (不過係HP機..
sam0511 發表於 2017-1-16 20:34

梗我都試下先

由於Microsoft已於29/7停止提供免費更新至Windows10的連結下載, 有需要更新至Win8.1/10可在此連結下載(Win7或以上) 亦可製作USB開機手指或光碟https://drive.google.com/drive/u ... FBbjg?usp=drive_web

sam0511 發表於 2017-1-16 20:34

微軟 tech support 同我 “官方”地回覆,
話  (不同於以前 Win 7...)Win 10 license 唔再印係機底貼紙,
而係 hardcode 左係硬件度,

所以莫講話換主機底板, 連換
SSD 都 Windows 10 都不會再認得返個 license。

一定要攞返架機返去 OEM 原廠機生產商 (e.g. Lenovo, ASUS...) 服務部
再比錢佢OEM 幫我換, 因為 OEM Windows license 是只有
OEM 可以裝,

唔知係咪真 ?
(但我認為唔合理,因為個 Windows 10 license,
係我買機時名正言順買埋個 license 的,
license 應該屬於我不屬於OEM,
為何要再攞返去再比錢 OEM 幫我換硬件和重裝 Windows?)