求指教,加ram後,不能開機(已送修解決)

感謝各位大大,師兄師姐的踴躍解答,
最後小妹都係交比專業人士跟進(不是師兄們不專業,只是專業是收錢的)
得出結論,火牛有組連HARDISK線燒左,更換後就沒事了
未過年就使左1K(維修費$400+8G RAM $500),
不過可以係假期內做功課就算喇
最後,再一次感謝各位大大,師兄師姐,
祝各位新年快樂,身體健康,不勞而獲~~

事源︰
本來部四年機齡的電腦可以行8g RAM,但當年不知為何只裝了一條4g RAM,最近因有新game出,最低要行6g RAM,於是打算多買一條RAM時,同事剛好有多一條4g RAM送了給我
某日有空就裝,第一次裝了,開機時bibibibi四聲,當時已知有問題,立即拆掉新RAM,再開機畫面只出reboot.....
不開再正常開機
然後再試交叉試插RAM
都係出reboot.......
求指教......

如果舊RAM,我入到BISO,不過唔知咩問題

RAM model?

what pc spec ?

回覆 2# stanleymm

兩條不同牌子,牌子不同會否有影響?

舊︰Kingson KVR16N11S8/4
新︰Kanya NT4GC64B8HGONF-DI

唔通條新RAM整瓜左部機?照常理用番原來的RAM無理由有問題喎!

假如塊板最多只可以食8G,而且係4年幾前貨,咁有機會要用雙面RAM先得。

另外,依家係咪只用舊RAM都開唔倒機?

回覆 3# trustme133

hard disc?

回覆 6# wyhui5124

回覆  wyhui5124

cloudie0001 發表於 2017-1-17 17:38

舊RAM都開唔倒機的話,唔插RAM仲有冇bibi聲,有的話可能係RAM slot有塵食咗入去,要洗吓先得,最好洗埋金手指,條新RAM可能得都唔出奇,通常呢D野幾年唔郁唔會有事,一郁就

舊RAM都開唔倒機的話,唔插RAM仲有冇bibi聲,有的話可能係RAM slot有塵食咗入去,要洗吓先得,最好洗埋 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-17 17:43

唔插RAM 就響3聲長bi