新手砌機,請問我隻M2 SSD 是否壞了

Build
win 10 home 64bit
i5-7500
MSI B250i ac
hyperx fury 2400 8gb x2
intel 600p M2 SSD 256gb
wd blue hdd 1tb
antec eco 2 450w
define nano s

前日自已試砌機,windows 裝落ssd,裝完 reboot 個 msi bios話 ME FW version was abnormal, 叫re-flash bios , 但係都開到機,不過就無聲出Mon 個speaker,  裝左 realtek個 audio drive 都一樣 detect 唔到個 speaker
,之後我就reflash 個bios(個bios version 睇過同本身一樣), flash 完出到聲,之後我裝game 落ssd, 打到機, 無問題。

今日如常開到機, 一開game (lol 個beta client)就藍mon, 去番boot機畫面,話 select boot device, 入番bios 唔見左隻m2 ssd, 用 recovery USB 重裝windows 但自動裝左去hdd度,請問師兄我隻ssd點detect番?

imgur.com/a/j2ZK9
第一幅圖係未藍mon前cap,有ssd
第二三幅圖係而家cap, m2 not present

我已試過重插隻m2 都係唔得。

第一次砌機, 請幫幫忙。

安一安呢個
AOMEI Partition Assistant Standard Edition
睇吓check唔check到隻M.2
上載機箱內籠相

上幾張機箱內籠圖睇睇

內籠相

趕番工今晚先裝個 program,唔該師兄

[

AOMEI installed, still no M2...

有無藍mon張相?
就咁睇根本detect唔到隻M.2
M.2 > 主板
出事多數係 slot 位
照計無理由咁快過熱壞件

拆 M.2 時有斷電吧?
唔好插住條 M.2,應該仲有保養,建議拎去保養好啲

當然樓主都可以等睇其他師兄意見

入BIOS (Boot option) 見唔見到隻M2 SSD ?  見唔到的話唔駛諗 Windows 會見到.
試下再裝多次同向M2 slot 推入D, 或者同slot 接觸不好.
唔得就可能M2 SSD壞.

[
AOMEI installed, still no M2...
icebreader 發表於 2017-1-24 20:18

jumbo同我試左第二塊板係 detect 到隻M2
所以係板既問題,之後換左塊板俾我。唔該晒t師兄同java師兄。