電腦不能開機求救

開機後長 響3聲, google 之下,大部份都係講ram 有問題.
已經拔走所有ram, 用不同ram 試每一個slot, 都係唔得.
我用內顯. CPU fan 正常.
請問是否主機版壞了?

另外, 火牛用左好耐(8年),火牛fan 正常, 但有電流聲.  是否要換?

謝謝.

開機後長 響3聲, google 之下,大部份都係講ram 有問題.
已經拔走所有ram, 用不同ram 試每一個slot, 都係唔 ...
hkepcover 發表於 2017-1-24 22:24

已經拔走所有ram, 用不同ram 試每一個slot, 都係唔得.
└> 的確係 Ram 出問題機會高
電腦 config?
Ram & Ram Slot 數量?

我用內顯. CPU fan 正常.
請問是否主機版壞了?
└> 暫時未能確定,亦有機會係火牛輸出問題

另外, 火牛用左好耐(8年),火牛fan 正常, 但有電流聲.  是否要換?
└> 唔可以確定火牛好壞,但有電流聲好大機會係有零件老化

底板同埋ram係咩型號??

beep code 每款底板都未必一樣
樓主最好 post 返個底板型號, 報埋其他組件更好

但有電流聲.  是否要換?

電流有聲  , 可以聽到聲?
你要整息把風扇, 否則只可聽到風扇聲 ,
如果電感,電容,線圈有聲 , 立即找專業人仕

已經拔走所有ram, 用不同ram 試每一個slot, 都係 ...
tsquare 發表於 2017-1-25 00:24

謝謝回覆

i5 + HDD

底版
ASROCK B75 Pro3-M & on board display
4 x ram slot

Ram
KINGSTON KVR1333D3N9/4G-SP DDR3 4G X 2 1333 MHZ
TEAM TED34GM1600C11BK 4GB DDR3  X 2 1600 MHZ

底板同埋ram係咩型號??
cwp 發表於 2017-1-25 11:53

謝謝回覆, 同上

但有電流聲.  是否要換?

電流有聲  , 可以聽到聲?
你要整息把風扇, 否則只可聽到風扇聲 ,
如果電 ...
raym123 發表於 2017-1-25 15:31

我應該換鬼左佢算. 火牛太危險.

火牛有電流聲, 可大可小, 請小心處理.

http://www.asrock.com/support/faq.asp?id=286

三長:without memory
如果試過哂每條槽都唔得,可能壞板
不過我會建議先換牛再試