新裝windows 10 新ssd奇怪問題

舊既ssd太細,換過隻新既crucial mx300275gb .用番官方手机开机装win第一次正正常常装到,入到os更新,reboot之后就停左系圆圈走马灯画面成粒钟,手动reboot重装一次,先clecn一次硬碟,再裝就一直裝唔到,用dos都格式唔到…之後用裝舊ssd黎一樣咁裝多次os又得,都係同一條sata同樣插位…系咪新果只ssd有问题?sorry依家用手機上,打字睇唔晒成版頁,打錯字極有可能,希望見諒

更換硬盤時有無重新設定cmos/BIOS setup?

更換硬盤時有無重新設定cmos/BIOS setup?
飛天松鼠 發表於 2017-1-27 07:53 AM

依家仲要蚊電池?我重設過bios啟動都係set番新硬碟優先…其他都係平時咁裝os

圆圈走马灯即係boot到.
應該load唔到入桌面.

如果新ssd刪除唔到分區又格唔到.
咁拎番去換都得.

有無試用PE碟產partition

如果新ssd刪除唔到分區又格唔到.
咁拎番去換都得.
trustme133 發表於 2017-1-27 10:56 AM

今日食飯時間沖左上建達換貨,證實真係壞,死因佢話有可能我用條sata有問題整死ssd喎.....

今日食飯時間沖左上建達換貨,證實真係壞,死因佢話有可能我用條sata有問題整死ssd喎..... ...
xxmartin 發表於 2017-1-28 03:37

呢個係有可能嘅
不過更有可能係樓主買咗舊貨...

今日食飯時間沖左上建達換貨,證實真係壞,死因佢話有可能我用條sata有問題整死ssd喎..... ...
xxmartin 發表於 2017-1-28 03:37

所指是 sata訊號線抑或是 sata 電源線??

呢個係有可能嘅
不過更有可能係樓主買咗舊貨...
tsquare 發表於 2017-1-28 05:31 AM

我本來都想check下隻ssd行左幾耐,但裝完os reboot就香左,都黎唔止......呢隻野好多舊貨既咩?