刷錯BIOS

我個朋友有塊華擎底板,唔知佢點刷BIOS, 刷錯型號,好彩開到機有畫面,不過搞到有功能唔正常,我上華擎官裝下載返原來型號發現係EXE檔,唔知仲可唔可以刷返原來個型號嘅BIOS呢?因為我所知個exe檔會check型號先比寫入,唔知有冇c hing識搞 ?

補充:ami bios
型號:華擎h77 (型號唔記得。。要夜啲先check到)

回覆 1# mazuka

Asrock板可以插lan 係bios 到update

我個朋友有華擎底板,唔知佢點刷BIOS, 刷錯型號,好彩開到機有畫面,不過搞到有功能唔正常,我上華擎官裝下 ...
mazuka 發表於 2017-1-27 13:21

即然可以刷錯, 即係個exe沒檢查, 可以刷返原本個

Asrock 個bios可以係window入
面update就得啦,
您先用CPUZ確定下底板咩型號
先再下可啱啦

回覆  mazuka

Asrock板可以插lan 係bios 到update
ramonmak 發表於 2017-1-27 13:32

請教師兄, 牙石D板有否此功能.

回覆 5# lmeil

Asus 好似9系之後先有

Asrock 應該有3種files比你download去flash bios...Instant Flash/DOS/Windows, 入唔到windows都可以用DOS去flash..

上代理攪

上代理攪
macis 發表於 2017-1-31 12:48

h77多數過保, 唔會幫手掛

即然可以刷錯, 即係個exe沒檢查, 可以刷返原本個
abc888 發表於 2017-1-27 16:20

試過唔得

via HKEPC Reader for Android