救求朋友部 notebook 間中自動關機

救求朋友部 notebook 間中自動關機, 朋友買左部 ACER notebook 約一年多, 舊內置電已經充唔到電了, 咁都算啦, 咪插住火牛繼續用, 之後無耐在插住電架情況下, 無故自動關機, 請問無故自動關機是底板有問題/Ram 有問題/舊內置電池有問題而導致呢? 請指教一下, 謝謝!

有保養就去保養 冇保養就搵人修理。(通常主因係過熱居多,唔係就...... )

via HKEPC Reader for Android

過熱(電都關事),我之前部Y450外置電就算拔電都係打打下機都會自動熄機
但係幾日後再用就正常番.

有保養就去保養 冇保養就搵人修理。(通常主因係過熱居多,唔係就......  )

via HKEPC Reader for  ...
fck12 發表於 2017-2-6 17:58

琴日拆開個散熱器清潔及重新換上新的散熱油, 係房放一個好勁冷氣架地方煲左三/四個鐘不停係咁放住套戲係咁比佢full screen run, 乜事都無, 以為整好左啦, 一拎到返屋企再試時, 一入windows無耐就即刻自動關機呀! 但如果我一boot機時直接按F2入BIOS後, 無論我放部機幾耐都完全沒有事的, 但當我一入Windows後 , 就隨時隨地無乜先兆架情況下自動關機呀! 已經再跑一次還原原廠設定了, 都唔知乜事 真係R晒頭呀! 請各位高手指點一下, 謝謝!

琴日拆開個散熱器清潔及重新換上新的散熱油, 係房放一個好勁冷氣架地方煲左三/四個鐘不停係咁放住套戲係 ...
sonycliepda 發表於 2017-2-8 07:32

情況似突然間認唔到系統隻HDD

情況似突然間認唔到系統隻HDD
tsquare 發表於 2017-2-8 08:19

如果 HDD 突然 Detect 唔到的話, 理應出左 BSOD 藍畫面先吧!~

琴日拆開個散熱器清潔及重新換上新的散熱油, 係房放一個好勁冷氣架地方煲左三/四個鐘不停係咁放住套戲係 ...
sonycliepda 發表於 2017-2-8 07:32

有D似係Power問題,試吓用contact cleaner/火酒洗吓個DC頭/插座,雖然唔知得唔得,但試吓無妨。最好係換牛試吓。

Cow problem。。。。get a new cow。。。。

有D似係Power問題,試吓用contact cleaner/火酒洗吓個DC頭/插座,雖然唔知得唔得,但試吓無妨。最好係 ...
wyhui5124 發表於 2017-2-8 09:56

試過第二隻牛都係咁呀!

如果 HDD 突然 Detect 唔到的話, 理應出左 BSOD 藍畫面先吧!~
sonycliepda 發表於 2017-2-8 09:38

內部供電不穩 / 突然斷電
內部電源 / 配電有問題 or 過熱都會咁
有時入安全模式都會無事,因為系統用電量較低