手提電腦過左保養, 拎去邊到整?

無啦啦插電冇反應, 正常開到機但充唔到電
火牛冇事, 所以一定係機問題
4年前買7千蚊重有心有力
拎去邊到有得整? 幾錢左右?

唔該大家

...
hpkpk123 發表於 2017-2-7 01:35

火牛無事? 你試過在其他notebook正常開到機? 因為火牛有機會老化另到輸出電壓降, 有時火牛上的power燈仍然亮著的, 如果肯定火牛沒事, 如果肯定火牛沒事就好大機會是notebook主板電源部份出現問題的, 可大可少的, 要平就去新高登, 那邊整相對高登會平一點吧!

[quot如果肯定火牛沒事就好大機會是notebook主板電源部份出現問題的, 可大可少的, 要平就去新高登那邊整相 ...
sonycliepda 發表於 2017-2-7 07:34

開到機充唔到電,多數都係舊電或者板虧左, 火牛機率好低

華強整淨人工當兩百,
換零件另計,
可以睇住佢整,
香港整等如華強整的全價乘上四倍,
仲要放低幾日,
因為都係拎上華強整.

華強整淨人工當兩百,
換零件另計,
可以睇住佢整,
仲要放低幾日,
因為都係 ...
YES_MAN 發表於 2017-2-7 08:42

香港架維修唔一定拎上華強整的, 就算換 BGA Chipset, 如換 onboard CPU/GPU之類, 都有能力係香港內整的, 只不過是 notebook 零件/主板/外殼/配件, 全部都係淘返黎/大陸嗰邊入貨的!

只是充不了電?

新高登

...
hpkpk123 發表於 2017-2-7 01:35

師兄,可能粒電太耐冇用有關,我之前有部聯想B450手提電腦又係咁。之後升上Win10後每日都挿住電唔理佢,間中開機用下,過咗個零兩個月忽然發現部機粒電已充滿,掹咗火牛一切正常返!

華強整淨人工當兩百,
換零件另計,
可以睇住佢整,
仲要放低幾日,
因為都係 ...
YES_MAN 發表於 2017-2-7 08:42

CHing, 請問華強邊間維修穩陣d, 有冇地址? 我有部 fujitsu 個 screen 要打開某個角度先至唔會花畫面, 謝謝.