[已解決]想問下部機其實有冇事?

話說之前電腦開機期間, 唔小心關左拖板比火牛位開關制,
開開下冇左電 ,但之後開番又冇事

但用軟件睇火牛電壓又好唔正常

P.S 現在正常使用中,
理論上12V數值更低應該完全開唔到機先岩

一個係火牛唔正常,一個係軟件唔正常,咁而家你話邊個正常,邊個唔正常呀?

一個係火牛唔正常,一個係軟件唔正常,咁而家你話邊個正常,邊個唔正常呀? ...
diy-apprentice 發表於 2017-2-18 14:00

師兄有冇其他軟件推薦可以睇到類似Data?

電壓呢D野,最準係响BIOS睇,3rd party軟件喇喎

其實最準係用他錶响ATX connector度

電壓呢D野,最準係响BIOS睇,3rd party軟件喇喎

其實最準係用他錶响ATX connector度 ...
wyhui5124 發表於 2017-2-18 14:38

一來冇他標,2來拆出來太大工程,所以先想用簡單方法睇下有冇問題

Open Hardware Monitor.

a free open source software that monitors temperature sensors, fan speeds, voltages, load and clock speeds of a computer.

記憶中係無需要 Install,D/L 完 Un-Zip 之後就可以直接執行個 exe。

回覆 3# tom0079

我根本就從來唔用這些軟件,亦唔會信佢地。假如真係12V輸出得番4.8V,你仲開到機至奇啦!

唔只呢隻 HWMonitor 係笑話嚟,試過其它一兩隻都係錯嘅!
最好去bios睇,唔鍾意就用番跟M/B嚟嘅軟件,
例如我用 Asus 板,用番 Asus PC Probe II 就 OK。

Open Hardware Monitor.

a free open source software that monitors temperature sensors, fan speeds, v ...
C_Law 發表於 2017-2-18 15:58

Open Hardware Monitor seems not work

finally i try the aida64,it works.

唔使驚,正常用到,我經常叫小朋友關機佢唔關我就“啪”一聲關咗,乾脆利落!