舊機有D問題

舊機: (7 年)
主機版: gigabyte ga-ma770t-ud3p
CPU   : AMD phenom ii x4 925
Display: sapphire vapor-x hk5770 1gb gddr5 128bit
Ram     : a-data ddr3 1600 4gb (2gb x 2)

近來用用下會halt機, 有時著唔到機(3下長響), mon冇訊號, 重插D ram 又著得返。
唔知咩問題?
前日走去買2條2手ram, 都係A-data 1600, 但voltage唔同(舊1.65-1.85, 2手1.55-1.75), 插晒4條bios見到有8GB, 但入唔到win7,只用2條舊ram就入到, 用2條2手ram入唔windows, 咁2條2手ram有問題?

部機舊舊地, 但睇1080p都幾順, 有冇需要換機or換parts用住先? 現在基本冇咩打大game, 最多只玩下WOWS。
玩WOWS要換display定加ram? 咩2手display抵玩?
請問各位幫忙俾D意見! thx!

有冇用RAMCHECK CHECK 下2 OLD RAM

會唔會關BIOS事? 要update?

回覆 1# cater

似RAM有問題, 

題外話, 部電腦用左7年算耐用(我最長個部都系5年左右)

回覆  cater

似RAM有問題, 

題外話, 部電腦用左7年算耐用(我最長個部都系5年左右) ...
bongbong3481 發表於 2017-2-25 13:30

真係幾耐用! 所以唔捨得換走佢!
條A-Data永久保養, 佢話可以換俾我!   
只係果2條2手ram得物無所用! 拿去換過再試下!

過路提示

一. gigabyte ga-ma770t-ud3p
近來用用下會halt機, 有時著唔到機(3下長響), mon冇訊號, 重插D ram 又著得返。
唔知咩問題?
根據 gigabyte 網站 AWARD BIOS beep code 資料
http://www.gigabyte.com/Support/Faq/816
What does BIOS beep sound mean?

1.AWARD BIOS 1short beep :System normal
2 short beep :CMOS Error
1 long beep and 1 short beep:Memory error
1 long beep and 2 short beep:Graphic card error
1 long beep and 3 short beep :AGP error
1 long beep and 9 short beep :Memory Error
Continuous long beep :Memory not correctly installed
Continuous short beep :Power supply unit failed

沒有三長, 只有一 長兩短, 顯卡故障
又或
長響, 記憶體安裝不正確

二.  咁2條2手ram有問題?
安裝(或選購) RAM 或加 RAM 必須用 match pair, 否則 電壓不同, CL 值不同, 單雙面顆粒數不同(雙通道/單通道混插), 會出現各種失常情況
要知2條2手ram是否正常, 就直接移走舊 ram, 只安裝2條2手ram來替換, 試機

三.  玩WOWS要換display定加ram? 咩2手display抵玩?
參考一下 WOW 官方要求建議
https://tw.battle.net/support/zh ... System-Requirements
4GB RAM 加 RAM 玩 WOW, 無意義
750TI 還可勉強繼續戰
如果是 World of Warships 的話, 參考一個
http://www.geforce.com/games-app ... system-requirements

當然, 有錢你隨便任性, 以上皆可全無視

幾年前機或者不支援ddr3 1600單面ram就算ddr3 1333都要雙面ram才可以

塊版support 1600既, 2條2手都係1600,CL值同舊的一樣(9-9-9-24), 都係雙面, 只是電壓不同(舊1.65-1.85, 2手1.55-1.75), 插晒4條著唔到, 只插2手or一條一條插(2手)都著唔到, 但舊的一齊插or只插一條都著到, 所以先會頭痕!

塊版support 1600既, 2條2手都係1600,CL值同舊的一樣(9-9-9-24), 都係雙面, 只是電壓不同(舊1.65-1.85, 2手 ...
cater 發表於 2017-2-26 11:55

ching有沒有看是支援ddr3 1600(oc)應該是可以超上去的意思

可能底板有事