求救:新砌機,開機冇畫面

各位前輩師兄大家好,小弟舊的自砌電腦已用了5-6年,半年前稍升級加Ram及SSD 和換了新2TB硬碟。一直開心使用中,上月卻突然壞了底板開不了機亦沒畫面。做了一番市場資料搜集後決定再組裝新一台電腦,早幾天趁"清明節"前夕抽空到黃金購買了底板、CPU、RAM、火牛、Win10,接上舊有的SSD、硬碟、DVD ROM、機箱等再砌出一新機。

誰知陰溝裡翻了船!開機沒畫面..... 過去幾晚下班後已不停逐一重裝硬件及排查試驗,但開機時仍是沒有畫面出,狀況是底板有亮燈有電到,底板LED裝飾燈效亦有亮,CPU散熱扇有轉,但機箱抽入和抽出風扇沒反應,DVD Rom 及硬碟等都有電到有燈亮,Display card 風扇沒轉,只是開機一直都是沒畫面出又沒有特別錯誤聲響。

試過抽起Display card只用on board HDMI 出,但仍沒有畫面出
試過重裝CPU及散熱扇
試過換插RAM槽位或單插一條Ram
試換過HDMI線和換過Mon測試
試過插返舊Display card 上去,Display 卡風扇會轉,但沒畫面出
但一直沒其他替代零件可測試CPU, MB 和RAM

自己已反覆對過說明書及確認過所有線都插齊插對,現懷疑底板/CPU有問題,非常困擾。
請問是否最大機會是壞底板或壞CPU? 還是RAM問題?
我是否應盡快直接拿底板、CPU及RAM 一併到漢科代理那裡檢驗一下是否底板問題?
會否有師兄有過類似情況或經驗可分享,指點迷津?萬分感謝,謝謝。

硬件配置:
CPU: I7-7700
HeatSink: Gield Snowstorm
MB: ASUS ROG Strix B250M Gaming
RAM: Kingson HyperX Fury DDR4-2400, CL15, 16GB ( 8GB X 2 ),
Display: GALAX GeForce GTX 1060 EX OC 6B GDDR5
SSD: Samsung EVO 850 250GB [2016年底購入]
HD: WD Black 2TB   [2016年底購入] & WD 1TB [多年前舊物]
Power: Cooler Master G550M
Case: Cooler Master Elite 430 Black [多年前的舊機箱]

有冇淨用cpu,mb ram , psu, kB  boot機,入唔入到bio?

TOP

似底板有問題

TOP

昨晚已試過只用CPU,  MB, RAM, PSU, KB  boot 機,但仍沒有畫面.

TOP

會唔會我裝個Heatsink時鎖落去太緊壓壞個CPU或底板?昨晚亦試過唔裝heatsink ,只用MB, CPU, RAM, PSU開機也沒畫面,我睇過CPU 針腳和CPU槽 (影高清相放大睇) 又好似冇異樣。

TOP

本帖最後由 skywolf08 於 2017-4-8 16:46 編輯

either 1 of the ram?
重新插過cpu(with intel heat sink?) mb, psu, kb, ram?

我覺得似mb問題多   (你可以拿去A sir 再check)
拿去wc/mk/ssp 都要最底收費
黃金買? 如果最近3c 買 應該free checkup. 如果14日內 應該即換塊同一板.
(如果你八字黑asus 就轉brand, 我有少少信八字 及牌子信仰)

TOP

死pcie slot 多數係

TOP

reset bios 祼機跑用鏍絲批噠機

via HKEPC Reader for Android

TOP

各位前輩師兄大家好,小弟舊的自砌電腦已用了5-6年,半年前稍升級加Ram及SSD 和換了新2TB硬碟。一直開心使 ...
fenderman 發表於 2017-4-8 15:23



    條mon線插在那裡

TOP

會唔會插錯dvi/HDMI port.  or set wrong display input?

TOP

相關文章