金屬貼........好氣結

只玩風冷, 開盡冷氣室溫22度環境下, 4.6-4.8G入到OS, IDLE溫度都好靚, 40度多dd, 但燒U或行3DM run CPU一part即死, 摸摸HS凍冰冰, 明顯CPU制熱速度比傳熱速度為快
用開GC ex導熱膏, 針對以上情況, 試試$130三塊的導熱貼, 希望有所幫助
點知用上溫度不跌反升, 非常無癮, 看看說明書, 原來要runin或用extreme溫度去煲熔塊貼先發揮作用.......激爆
今日測試無開冷氣, 室溫31度
config:
i-7 950
HS TC 吹入3750rpm 吹出8000rpm 底吹入MB CPU位12000rpm
用預設和4.4G前後測試
最後用了金屬貼後, 4.4G並未順利完成FULL LOAD彈左
拋光後cpu在62#  和完成圖 77#

GC ex.JPG
GC ex導熱膏下CPU全預設閒置溫度.jpg
GC ex導熱膏下CPU 全預設Full load溫度.jpg
GC ex導熱膏下CPU 4.4G閒置溫度.jpg
GC ex導熱膏下CPU 4.4G Full Load溫度.jpg
金屬貼CPU Full load溫度.jpg
使用金屬貼CPU 4.4G 閒置溫度.jpg

依隻CPU金屬貼我以前試過, 效果真係
究竟係CPU非全平, 或GPU非金屬?

不如樓主捐片俾Tony君測下, 睇下依隻嘢係咪真係唔得!

原帖由 lorenzo 於 2009-8-27 01:00 發表
依隻CPU金屬貼我以前試過, 效果真係
究竟係CPU非全平, 或GPU非金屬?

不如樓主捐片俾Tony君測下, 睇下依隻嘢係咪真係唔得!

無所謂.........我估GPU溫度較為極端, 比較適合

樓主咁豪不如張粒CPU同HS 拋光, 到時是但用支膏應該都低幾度.

原帖由 咪王$$$ 於 2009-8-27 01:06 發表
樓主咁豪不如張粒CPU同HS 拋光, 到時是但用支膏應該都低幾度.

HS拋左, MAD兄講TRUE COOPER底部有少少波浪紋, 已磨平拋光, 但CPU就有D唔捨得

煲熔塊貼先發揮作用.......
咁咪cpu+散熱器一體化

原帖由 CHEUNGDDD 於 2009-8-27 01:09 發表
煲熔塊貼先發揮作用.......
咁咪cpu+散熱器一體化

係丫, 說明書都有講到點清理佢番出來

原帖由 咪王$$$ 於 2009-8-27 01:06 發表

講到拋CPU, 都成一年前既事, 都係用平U先夠膽 http://www.hkepc.com/forum/viewt ... mp;extra=page%3D154  36#

支持樓主科研~

原帖由 chiushing01 於 2009-8-27 01:10 發表

係丫, 說明書都有講到點清理佢番出來

咁有冇講點溶入去?
會試?