有冇師兄用緊HR-03 GTX呢隻顯卡散熱?

http://www.thermalright.com/new_a_page/product_page/vga/hr-03_gtx/product_vga_cooler_hr03gtx.html

效能如何呢??

CORE就好正,
但係供電位就比較熱,要DIY一個FAN仔上去好D

原帖由 jakcal2001 於 2009-8-28 14:57 發表
http://www.thermalright.com/new_ ... cooler_hr03gtx.html

效能如何呢??

HR-03響散熱上係好好
我自己都有用過HR-03 GT
不過真係用嚮GTX卡上的話, 佢嘅價位有其他更好嘅選擇
就係T-RAD2 GTX

論散熱力, T-RAD2 比HR-03更好
雖然HR-03比個12CM FAN CLIP你, 但佢都只係一個9CM級COOLER
相反T-RAD2就係9CM X 2 嘅COOLER, T-RAD2用2把9CM扇足夠吹哂成張GTX卡
而HR-03加把12CM扇連個9600GSO都吹唔哂
另外仲有好重要嘅一點, 就係HR-03 GTX + 1把風扇會霸你5條SLOT......

[quote]原帖由 zetalai 於 2009-8-28 15:56 發表
霸你5條SLOT........ [/quote ]
自己谂解啦。睇我。。

原帖由 laisan 於 2009-8-28 16:28 發表
[quote]原帖由 zetalai 於 2009-8-28 15:56 發表
霸你5條SLOT........ [/quote ]
自己谂解啦。睇我。。

屈heatpipe係一件高風險嘅事黎
屈斷不在話下
唔斷硬屈都有可能令heatpipe效能同壽命降低

高風險?唔驶惊,仲有一只后备。
壽命亦都不是问题。。哈哈哈。
最紧要我咯声卡无线网卡都能插埋上去。。
不过效能没降低。同没屈之前差唔多。
壽命就唔知。等埋换卡应该都没问题卦。。

原帖由 laisan 於 2009-8-28 17:01 發表
高風險?唔驶惊,仲有一只后备。
壽命亦都不是问题。。哈哈哈。
最紧要我咯声卡无线网卡都能插埋上去。。
不过效能没降低。同没屈之前差唔多。
壽命就唔知。等埋换卡应该都没问题卦。。

因為屈heatpipe時不可避免咁d金屬分子會重新排位
果時有機會會有空隙比空氣分子入到去heatpipe影響效能
仲有就係thermalright響香港係有代理唔岩裝同你換過第二款嘅......屈左唔洗問一定冇得換...

ching拎佢去回一回火就唔洗驚佢壽命縮短啦
HR-03同加勒比海我都試過用係GTX275上面
idle差異好少...42同46度左右(公版hs係58)
full就差好多HR-03 72度 加海 89度 公版HS 101度

[quote]原帖由 zetalai 於 2009-8-28 17:07 發表

唔明咩意思。屈只是改变形状而以,能改变D屬分子重新排位??
果時有機會會有空隙比空氣分子入到去heatpipe影響效能
热管系真空+纯水咁。除热管破损。空气D入的去,我只系改左少少形状而以。呢种除非对折,弯少少实际没多少损失咁...唔信自己弯来试吓。。
仲有就係thermalright響香港係有代理唔岩裝同你換過第二款嘅......屈左唔洗問一定冇得換...
又唔系新买咁。用过都有得换?慧丰几时咁好?
喳实我都没谂过换,唔好用埋换过第二种罗。。。

原帖由 laisan 於 2009-8-28 17:48 發表
[quote]原帖由 zetalai 於 2009-8-28 17:07 發表

唔明咩意思。屈只是改变形状而以,能改变D屬分子重新排位??
果 ...

>唔明咩意思。屈只是改变形状而以,能改变D屬分子重新排位??
冇錯! 屈都會改變分子排位
我地屈d金屬就係將一層層嘅金屬分子重新排過d位, 排起黎通常都會比未排前更亂

>热管系真空+纯水咁。除热管破损。空气D入的去,我只系改左少少形状而以。呢种除非对折,弯少少实际没多少损失咁...唔信自己弯来试吓。。
就算你唔屈, heatpipe都會響6年左右時間內失效
以下quote自tony sir個blog
但是,好的heatpipe cooler一般只能用6年左右就會明顯降效,這是因為日積月累的空氣會從任何很微細的孔透入heatpipe,是無可避免的,而如果你的用了 heatpipe cooler,但仍然散熱不好,長期高溫積熱,這樣heatpipe cooler會衰退得更快。原因是高溫會令銅分子之間的距離拉遠,這樣空氣分子就會較易流入heatpipe之內了。

唔郁都入, 更何況你屈左改變左佢分子排位之後呢

>又唔系新买咁。用过都有得换?慧丰几时咁好?
喳实我都没谂过换,唔好用埋换过第二种罗。。。
的確, 我就係買過t-rad2唔岩裝,已拆包+用過chill factor (非公版問題)
去到佢換左hr-03gt比我