非專業開箱文 - KAZE Server Fan Controller

小弟一直都有用開 fan controller, 今次入手既 Fan controller 係甘多次最$$$$ , 之前用開 太陽beam~~~ 好首先睇下個包裝先

貴野係精美D

配件有:
KAZE Server x1
Power Cable x1
測溫線 x5 (其中一條係 spare )
Fan Cable x4
螺絲 x4
貼紙 (用來貼測溫線)
Manual

KAZE Server 真身

Fan Cable 全部都可以接 4 pin PWM Fan

好La, 已經忍唔住上左機測試了 小弟部機係放係桌子下面,斜斜地甘望落去都睇得幾辛苦

正面就好靚仔下

off 左把 fan 會 show "OFF"

佢有3個Mode 去set fan speed
1. Auto - 得min. temp 可以 set, speed 由佢 control, 低過 min. temp 就會 turn off 把 fan
eg. min temp = 25C, 佢一低過 25C 就會 off 把 fan, 到番 >=25C 就會on 把 fan 同跟temp 而加快

2. Semi - 可以set temp & speed, set 好左佢就會低過個 temp 都係行死果個 speed, 我測試左幾次, 當高過 temp. ~2-3C 就會行full speed,中間佢都會慢慢加速
eg. temp = 25C, speed = 1000rpm, 低過25C 都係行 1000rpm, 大過 25C 先會加快

3. MAN - 就係manual control , 自己set , 可以完全off 把fan

玩左一陣,有以下心得
+ve:
1. 做工好(鋁質面板)
2. 有多條 測溫線spare
3. 有3種mode, 可以完全off把 fan
4. 可以on/off 個 screen
5. 個扭制好似 hifi 個 volume control 甘順時針同反方向都可以扭大過 360度
6. Buzzer 可以 on/off

-ve:
1. 個反應有D鈍,扭左一下要等1-2秒fan先會加速
2. 個 display 可視角度較細
3. 價錢較貴

如果耐用既都值既 甘就要睇下佢生唔生性先~~

幾銀
1. 個反應有D鈍,扭左一下要等1-2秒fan先會加速(通常fan control都會係咁,對fan冇咁傷 )
2. 個 display 可視角度較細(我唔mind )
可惜我買左touch1000 冇得off fan

原帖由 wanch 於 2009-8-29 23:25 發表
幾銀
1. 個反應有D鈍,扭左一下要等1-2秒fan先會加速(通常fan control都會係咁,對fan冇咁傷 )
2. 個 display 可視角度較細(我唔mind )
可惜我買左touch1000 冇得off fan

都成5舊水ga....肉痛中
1. 我都唔知係唔係protection, 之前用太陽beam 一扭就係了,可能用電子control 會係甘

回覆 2# 的帖子

我都搵左好耐,要有display + 可以完全off fan 就係幾難搵下,我都睇左 touch 1000 同思文果D~~~,最後就睇中左呢個~~~

之前都睇左 lian li 個 fan controller (都唔平),不過好似冇fan off

原帖由 粉粉 於 2009-8-29 23:54 發表
我都搵左好耐,要有display + 可以完全off fan 就係幾難搵下,我都睇左 touch 1000 同思文果D~~~,最後就睇中左呢個~~~

之前都睇左 lian li 個 fan controller (都唔平),不過好似冇fan off

師兄請問邊到有得買呀