幫幫手...機相對流/執線+不專業的燒機報告

之前post過開冷氣溫度
e+補上關冷氣溫度
另外我覺得機箱內部d線都係亂...
鬼叫我用塔式散熱咩-_-(CoolerMaster N520)
唔做好對流都係冇用

p.s.小弟第一次post機箱圖,有錯物插得咁勁
(燒機在8樓 )

開冷氣..約26-27度

關冷氣..約29-30度

機相內部

幫手睇睇仲可以點執

假想圖,有錯請插

唔係好熱姐,出面街都3x度啦
你唔開air con cpu idle得38、9度重想點?
另外gpu 4X度idle沒有問題的

不如整張fullload圖溫度黎睇睇

btw你機背抽出唔裝隔塵網都得,好風d

如果我keep著的話...入冬之後個溫度會靚仔?

小第唔鍾意塵...所以多多隔塵網

原帖由 topppet4 於 2009-8-30 18:15 發表

係,你idle一定無問題,不過唔知你full load會升到幾多

原帖由 hugo2091 於 2009-8-30 18:16 發表

係,你idle一定無問題,不過唔知你full load會升到幾多

我一陣放上燒機溫度先..

你後面唔係抽出咩?
後面點解要隔塵網?

不專業的燒機報告
gap圖

30min:

60min:

Hi, topppet4

唔好嚇我~~~ Post機箱圖會比人"勁插"既咩?:funk:

個人感覺,唔知係版塊名改得好([散熱特區],嗯~"散熱",大家心火無咁盛),定係常駐版友求同存異、互相尊重既精神極佳,亦或版主管理有方;似乎未見過此地有"炒花拆蟹"場面出現。大部份CHing,即使有唔同意見,都係以{斧正}的心態友善交流。

言歸正傳,細閱{幫幫手...機相對流/執線+不專業的燒機報告}文章,讀後感如下:

1. topppet4兄提及"我覺得機箱內部d線都係亂...鬼叫我用塔式散熱咩",在下觀點:線材凌亂,似乎和用塔式CPU散熱器無關。如欲"執靚",可考慮更換有Cable Management功能的電源器,減少不必要的線材留在機箱中(輕度改善);或直接改用坊間常見的下置式電源設計機箱,線材佈線經背板收藏(治標又治本)。如果決定換機箱,要注意有可能部份舊式電源(ATX v.2.3之前版本)的電線長度不足,可能需要用Ext. cable延長。

2. 8月炎夏,無開冷氣CPU Idel 37-38度,Max 57度可說非常理想了。。"如果我keep著的話...入冬之後個溫度會靚仔? ",一般情況室溫下降10度,電腦部件大約會有6~8度改善。如有疑問,唔使等入冬;可自行把冷氣降溫10度試下。

3. "小第唔鍾意塵...所以多多隔塵網"。。有關言論,令在下非常"疑惑"。topppet4兄 唔鍾意塵應該係指唔希望電腦里面積塵,如果屬實,在下完成支持hugo2091及~eddy~兩位CHing意見;只須在抽入鮮風的風扇位加裝隔塵網即可,切勿在抽出的風扇安裝!相中後抽風扇隔塵網"灰曚曚"一片塵埃,除左對抽出熱氣帶來負面效果,係打開側板或搬動機箱過程中,極可能有部份會脫落在機箱內!

最後,相比自己燒機一般都在20鐘內結束,衷心佩服topppet4兄的60分鐘燒機耐性及細心記錄!

原帖由 topppet4 於 2009-8-30 18:15 發表

多隔塵網唔等於少塵
只要你所有入風位做好防塵就足夠, o係出風位加隔塵網係完全冇需要
再唔係你就玩正壓, 一樣可以少塵