老板 power fan 點 set fan speed

你用緊隻咩fan?
先肯定自己隻fan係4 pin有pwm先

原帖由 nelsonchow 於 2009-8-31 16:12 發表

冇 4 pin
即係買 fan controller 都冇用

唔係
你可以測到幾多轉
即係起碼係3pin頭
3pin就可以用fan controller啦

原帖由 iorikit 於 2009-8-31 14:53 發表
你用緊隻咩fan?
先肯定自己隻fan係4 pin有pwm先

我想問係咪即係張3pin轉4pin 插落火牛 就可以用到speedfan 減速??

原帖由 ooomomooo 於 2009-8-31 16:32 發表

我想問係咪即係張3pin轉4pin 插落火牛 就可以用到speedfan 減速??

佢指個4 pin 係pwm 4pin

如果你直駁火牛果個4pin 反而係開全速

原帖由 tafdom 於 2009-8-31 16:38 發表

佢指個4 pin 係pwm 4pin

如果你直駁火牛果個4pin 反而係開全速

咁ed 線有冇得買ga??    定係本身 係3pin 就只可以 3pin??

原帖由 nelsonchow 於 2009-8-31 16:32 發表

典解 speedfan software 吾可以降低 fan speed

因為要用software控速係要通過pwm話比隻fan知
之後隻fan自己內部有ic控速
隻fan一直都重係12v供電

而fan controller係用hardware直接降低供電既voltage

原帖由 iorikit 於 2009-8-31 16:56 發表

因為要用software控速係要通過pwm話比條fan知
之後隻fan自己內部有ic控速
隻fan一直都重係12v供電

而fan controller係用hardware直接降低供電既voltage

樓主話係"老板 power fan",我估多數係3 pin.

其實2/3 pin都可以控,但有3 pin或以上先至有轉數睇. 4 pin行PWM,控得更加準確.

但底板3 pin頭唔一定係可以控速,要睇佢個port有冇經control IC至出,定係由power直出.