不專業之簡測2種hdd散熱

手上有2款ok舊嘅hdd散熱裝置,
今日一於玩下佢~
唔知有冇c兄測過呢
我隻hdd係WD5002ABYS-01B1B0

呢次分開3個部分,
1.)冇散熱
2.)3*4cm fan
3.)HDD Cooler 高效率硬碟散熱器 (2*5cm fam)

1.) ===============冇散熱==============================
開始測試前:37℃
完成測試:37℃
上升0℃

2.)==============3*4cm fan=============================
開始測試前:33℃
完成測試:35℃
上升2℃

3.)=========HDD Cooler 高效率硬碟散熱器 (2*5cm fan)==============
開始測試前:37℃
完成測試:39℃
上升2℃

仲熱過唔用
===================================================

咁離奇 gei 結果 ?

我以前都有用過係底部吹風上去,但不知何故 d HDD 好快壞,我懷疑係振動所致,誰是誰非我又冇細想,但以後唔敢用了。

我都有用2號款but(2*4cm fan)

我想問下hdd幾多度先計過熱?
因為我個hdd位無風到,個hdd長期keep住 45、6度
熱得滯會有咩影響?

其實3嗰隻可能因為同hdd貼得太近,冇位比風出入

回覆 3# 的帖子

我本來都係,但係之前嗰2把壞壞地,比我換左

雖然效果好,但呢幾把風扇搞到成個hdd好多塵

原帖由 電腦愛好者.net 於 2009-8-31 15:05 發表
仲熱過唔用  

最近換機箱,硬碟拆來拆去,同時都會留意硬碟的溫度。
得出結論:硬碟打橫吹風比打豎吹散熱差D,估計硬碟打橫放唔多唔少都比托架擋住D風,吹硬碟個正面絕對比吹硬碟底散熱快。

回覆 4# 的帖子

我成日風扇吹住佢,對我黎講,40℃叫熱

熱得滯會冇噤穩定,減低壽命掛..

硬碟45度以下都唔使怕,試過換過一隻韓國機箱,估計設計原因風扇散熱起唔到作用,硬碟彪升到47度 ,立刻決定放棄呢個機箱