求救,E5200好熱

小弟我而家用緊E5200,1.08v超到去3.5GHz,開左冷氣既情況下idle都成42度,core溫度仲未試過低過50C!!!
究竟點解會咁熱架,我試過行default,idle都有成40度,我散熱器係用s1283,應該唔會唔夠掛,希望咁多位師兄可以幫小弟搵到解決方法。thx x 100000

5 cap e5200?

原帖由 cccccctt 於 2009-9-2 19:01 發表
5 cap e5200?

係呀 難得呢粒都幾好超但係個溫度就咁高

你有冇機箱圖,先可以幫你解決

原帖由 yuenkl2009 於 2009-9-2 19:25 發表
你有冇機箱圖,先可以幫你解決

我5.25"位無裝風扇,入風位得前面hdd果度12cm風扇,出風就係機背12cm風扇,機箱型號係lian li pc7-plus

回覆 4# 的帖子

散熱應該係無問題架,之前用舊c2d [email protected],full load都唔過60度,但係而家run IBT就去到70度喇

咁Full loading幾多度?

回覆 5# 的帖子

會唔會係軟件測錯,有冇用過everest看,一係就入底板看,底板通常唔會有大的差別
有可能係下邊d卡的熱力上升,搞都咁熱,我見你下邊fan都冇把

原帖由 cccccctt 於 2009-9-2 19:51 發表
咁Full loading幾多度?

run IBT可以去到70度,同default setting都有64度,4GHz果時就85度

原帖由 yuenkl2009 於 2009-9-2 19:53 發表
會唔會係軟件測錯,有冇用過everest看,一係就入底板看,底板通常唔會有大的差別
有可能係下邊d卡的熱力上升,搞都咁熱,我見你下邊fan都冇把

everest睇同core temp一樣,都有47度,係bios睇就長期50度
我張display卡只係最最最廢既x300,應該就唔多熱,同埋平時我會加把8cm風扇係張電視卡上面吹顯示卡同北橋