[開箱]Intel 原裝775散熱換CoolerMaster Hyper 212 Plus

首次開箱,
CPU:E6600 原本Full load去到83度左右
用左 CoolerMaster Hyper 212 Plus FullLoad即刻降到去
62或以下,閒置/普通用35~39左右

其實本身自己都唔係特登想換,加上自己冇換過CPU散熱經驗
係因為原裝果個比我拆左幾次後斷左隻腳,夾唔實塊板,所以逼住要換
之後問FD介紹,就買左呢隻CoolerMaster Hyper 212 Plus
其實本身唔多想買呢隻,因為我怕拆底版,影響到其他野

但最後一想,又怕買返D膠腳而又斷,咁治標不治本,所以都選擇買呢隻CM Hyper 212 Plus
不多講,去圖

P1:裝機前留影

P2:來個近鏡,唔講唔覺,而家得3隻腳夾個底板
IMG_0250 拷貝.jpg

P3:用左成3年都唔算多塵掛?(原來我之前有清過=_=")...
IMG_0251 拷貝.jpg

P4:CoolerMaster Hyper 212 Plus登場
IMG_0253 拷貝.jpg

P5:已略過拆板,因搞左好耐=_=",加上我部機箱都係o岩o岩裝到底板入去..XYZ...
先裝背板,用於穩定座巨塔,及令到底板有足夠支撐力
IMG_0255 拷貝.jpg

P6:說時那時快,已裝左入左底板到
IMG_0256 拷貝.jpg

P7:已經執過D線了,耐何空間太細,加上冇咩執線經驗做唔到咩野
IMG_0259 拷貝.jpg

P8:咁睇好似好靚?但有冇人發現問題?
IMG_0258 拷貝.jpg

P9:仲係味知?已Close Up左
IMG_0261 拷貝.jpg

P10:再Close Up
IMG_0262 拷貝.jpg

P11:XYZ..
IMG_0263 拷貝.jpg

P12:係關座塔事
IMG_0260 拷貝.jpg

P13:上下2圖可睇到,其實就係個Case細得滯,不夠位置比塔頭端"銅管",令到我要
整曲左個case側板,夾硬裝返入去:funk:
PS:下面黑影部份,係機背位置,而家所睇既係突出部分
IMG_0257 拷貝.jpg

----------------------
最新Update
連fan位都轉左
做返對流,因為之前以為火牛係幫我吸走D熱,計錯數
IMG_0264 拷貝.jpg

IMG_0265 拷貝.jpg

IMG_0266 拷貝.jpg

IMG_0267 拷貝.jpg

IMG_0268 拷貝.jpg

IMG_0271 拷貝.jpg

IMG_0272 拷貝.jpg

呢張會比較明顯,由於遠拍所以感覺好似少少
IMG_0274 拷貝.jpg

IMG_0275 拷貝.jpg

IMG_0276 拷貝.jpg

IMG_0277 拷貝.jpg

----------------

總言:
$19x已經可以令到部機差成半既溫差,CoolerMaster Hyper 212 Plus是抵玩之作,
另外,請購買任何硬件前要了解左自己既Case夠唔夠位,如好似本人咁,就真係....

遲下睇來一定要買返個ATX機箱,但我呢個只係細ATX小小,算係咩機箱??

我都買左個,,,真係好好玩...又1唔難安裝..
我第一次都識裝,,,gd

原帖由 cks9204 於 2009-9-4 01:40 PM 發表
我都買左個,,,真係好好玩...又1唔難安裝..
我第一次都識裝,,,gd

無錯,裝係好易,好適合新手試玩,
不過我拆板就辛苦啦,乜都就住就住,D位實左太逼

遲下要買機箱降決呢個問題,而家頂住個case側板,此終都怕怕地

點解個方向唔係向機背, 係咪係咁架喇 ?
定係都可以轉做向機背架
Sorry, 真係未用過呢D大既散熱  

原帖由 muihin 於 2009-9-4 01:49 PM 發表
點解個方向唔係向機背, 係咪係咁架喇 ?
定係都可以轉做向機背架
Sorry, 真係未用過呢D大既散熱  

自己可以就方向

不過,樓主你話之前個原裝HSF"斷左隻腳,夾唔實塊板",會唔會係因為咁先上到去83度?實際差別未必係咁大喎。
粒U有冇勁超頻?一般來講,就算原裝HSF,好少聽見會Full Load上到8x度,咁既溫度,粒U隨時

原帖由 Giroro伍長 於 2009-9-4 14:06 發表
不過,樓主你話之前個原裝HSF"斷左隻腳,夾唔實塊板",會唔會係因為咁先上到去83度?實際差別未必係咁大喎。
粒U有冇勁超頻?一般來講,就算原裝HSF,好少聽見會Full Load上到8x度,咁既溫度,粒U隨時

樓主是用IntelBurnTest作Full Load測試的,所以比正常多10°左右

有無裝左側版之後既相?我想睇下樓主整曲佢