最平邊隻塔式散熱器吾裝風扇散熱都ok?

香港市面上應該沒有
要在外國訂購
玩無風散熱需要大型低風阻的散熱塔
利用大面積散熱片去及時把熱量帶走
如大蛇

忍者1

忍者2

如果用市面上的HS夾硬拆走把風扇唔用
好大機會熱死U

公牛 + 雜牌導熱膏 @ 3250e (1ghz)   好似~$6x @新高登ja ma
idle ~3x - 40度
fullload吾好問我...我用黎上下網 ga ja...
吾洗玩gum大...平平地夠散la
運作時...hs微暖
反而隔離粒mcp就熱到可以煎旦...

原帖由 so? 於 2009-9-4 15:17 發表
以我所知 平價塔式

公牛 紅海 南海 同 大黃蜂

邊隻去除散熱風扇後散熱最好?

((((((((只會使用在低w數,低nm制程,和降頻, cpu如樓上果位)))))))))))

紅海 南海 都吾係同 公牛 大黃蜂同grade ge
紅海 9cm fan size ge hs...應該無12cm fan size ge hs 噤好散...
南海應該比公牛 大黃蜂ge效能好...因為有4 條hp

而公牛 大黃蜂只有 2條hp...
但南海價錢分分鐘夠買3隻公牛/大黃蜂

又平又要唔裝風扇,紅海咯,不過樓主只能用E5級別散熱器并打開C1E節能,咁就可以壓得住

其實買 12cm 800 轉既 fan 都已經好靜
至少呢 d 慢轉 fan 一定靜過跟機牛既 fan 同 hard disk 運作時既聲音

除非你是用 fanless 火牛,ssd hard disk 等
如果唔係,正常來說一把 800 rpm 既風扇係會比其他 hard ware 的噪音 cover 左

原帖由 KG-05 於 2009-9-4 16:03 發表
又平又要唔裝風扇,紅海咯,不過樓主只能用E5級別散熱器并打開C1E節能,咁就可以壓得住

紅海平極都要 $8x

原帖由 newbiebie 於 2009-9-4 16:10 發表
其實買 12cm 800 轉既 fan 都已經好靜
至少呢 d 慢轉 fan 一定靜過跟機牛既 fan 同 hard disk 運作時既聲音

除非你是用 fanless 火牛,ssd hard disk 等
如果唔係,正常來說一把 800 rpm 既風扇係會比其他 hard ware 的噪音 cover 左

其實我覺得fan本身吾係嘈...
嘈係嘈在fan打d風落hs度所產生ge風切聱

原帖由 rence 於 2009-9-4 16:14 發表

紅海平極都要 $8x

80蚊仲唔叫平?