請問北橋風冷散熱有什麼推介?

最近天氣慢慢轉涼,我把CPU從3.0GHz升回3.3GHz來用了。不過今天打開機箱,用手一模北橋的HS…哇!真的熱得我哇哇大叫,好不疼痛。這使我想換個北橋散熱。不知大家有什麼推介?
不過有地方要注意的。因我在用Thermalright Ultra 120 Extreme,所以買新北橋散熱時要考慮會不會頂著。
**我使用的MB是P5Q PRO

注︰我之前在網上見過Thermalright 的HR-05系列好像挺好看的。不知道此散熱的效能好不好?好的話,在我的硬件的情況來看,放不放得下?放得下的話,又不知道香港有沒有賣?有得賣的話,大約多少錢?
若然HR-05在香港沒有,或者大家不推介使用的話,不知大家還有什麼介紹?

原帖由 268276 於 2009-9-6 00:15 發表
最近天氣慢慢轉涼,我把CPU從3.0GHz升回3.3GHz來用了。不過今天打開機箱,用手一模北橋的HS…哇!真的熱得我哇哇大叫,好不疼痛。這使我想換個北橋散熱。不知大家有什麼推介?
不過有地方要注意的。因我在用Thermalright Ultra ...

我覺得HR-05已經足夠你用
如果唔夠仲可以加扇

The NB heatsink of P5Q Pro is "connected" to another heatsink (for mosfets) through a heat pipe. If you replace it with a HR-05, how about those mosfets?
Why not try adding a fan?

回覆 3# 的帖子

已經加了4cm扇,模下去照樣是熱得哇哇叫…
關於「連接」了的問題,在上方「連接」了在一起的HS應該可以替換的吧?

原帖由 268276 於 2009-9-6 06:43 發表
已經加了4cm扇,模下去照樣是熱得哇哇叫…
關於「連接」了的問題,在上方「連接」了在一起的HS應該可以替換的吧?

可以
thermalright都有出mofset heatsink
http://www.thermalright.com/new_ ... _mosfet_cooler.html

p5q pro用hr-09 s/u type2  2個

回覆 5# 的帖子

謝謝你。那麼,我在同時使用Thermalright U120E的情況下,應該買哪個北橋散熱?而且,我的U120E是向上吹的。那麼,會不會頂著hr-09 s/u type2 ?

原帖由 268276 於 2009-9-6 22:02 發表
謝謝你。那麼,我在同時使用Thermalright U120E的情況下,應該買哪個北橋散熱?而且,我的U120E是向上吹的。那麼,會不會頂著hr-09 s/u type2 ?

我用U120E+HR05 SLI

回覆 7# 的帖子

不過你個好像不是P5Q PRO…

原帖由 Altezza64 於 2009-9-6 22:36 發表

我用U120E+HR05 SLI

6 樓 樓主問既係 係U120EX向上吹...(即打橫)既情況下..
會唔會頂到 供電位既HR09 S/U....

先解答供電散熱問題
小弟無P5Q Pro 呢塊版...
但根據官方網站既資料...樓主塊P5Q-Pro 既I/O 位方向既供電..一定要用U type(直身)
先得...因為如果I/O 方向位用S type 的話...會頂到I/O 插糟..裝唔到的

切合番樓主既問題....係U120EX 向上吹(打橫) @P5Q Pro 既情況下...會唔會頂到 HR09S/U?
答案係會的...打橫隻U120EX...逼使你I/O 位果邊唔可以安裝直身既HR09 U type
但S type 又會頂I/O 位...所以結論係會頂到 + 裝唔到

我想問番一句..點解樓主用緊775 既版...但要隻U120EX 向上吹既?
(一般情況都係向後吹)

如果依正常吹向 向後吹既話..就可以好似我甘(見下圖)...
一口氣裝哂HR09 S+U type 2 + U120EX 了...
但因為樓主塊版佈局既問題...就唔可以裝埋HR05/HR05-SLI

再來解答北橋散熱點解裝唔到HR05/HR05-SLI 問題
問題來了...樓主塊版..北橋同display 位之間既空間唔多夠...
而因為CPU socket 同北橋之間既空位亦唔夠
如果用直身既HR05...肯定會頂到U120EX...(不論打橫還是打直)
但如果用HR05-SLI..又會頂到或非常貼近 display 卡背...可能會short 到張卡

樓主塊版既情況...北橋裝HR05 /HR05 SLI + CPU 裝 U120EX(無論向後吹或向上吹) 是不太可行的...

==========分隔線=========
而小弟我既P5K-E Wifi...因為係北橋同 display 之間仲隔左兩條 PCI-E X1
所以有足夠空間俾HR05-SLI 伸展

而要有足夠既空間安裝HR05 系列...
北橋同display 主插糟之間...最少要有多一條糟位既空間先穩陣..
但你塊P5Q-Pro 北橋同DISPLAY之間..一條插糟都無...好大機會裝唔到HR05-SLI
就算俾你裝到..都會貼住display 卡背....甘樣搞會short 到張卡:funk:

若果用直身HR05..又會岩岩好頂住U120EX (無論打橫向上吹或打直向後吹都一樣頂)
而打橫既話..係上邊講左..會因為裝唔到S type 係I/O 位既問題...而用U type..但用U type 就會頂到U120EX..裝唔到

結論係:樓主放棄購買HR05/HR05-SLI 的念頭吧...以免買番黎頂住用唔到

望望我下邊幅圖...或許令你能夠容易明白我上邊講咩

原帖由 268276 於 2009-9-6 00:15 發表
不過有地方要注意的。因我在用Thermalright Ultra ...

作為一個風冷HS 散熱愛好者...(猶其是TR 愛好者  )
選擇主機版第一首要重視的不是用料走線

而是考慮 CPU socket 與北橋之間的距離
北橋與顯示卡之間的距離...以及 PCI-E/PCI 插糟方面會唔會同顯示卡散熱 or 南橋散熱有所衝突
(例如我插左電視卡就用唔到T-Rad2 或用到T-rad2 就用唔到電視卡呢D衝突)

如果你好重視散熱配置既話
以上既幾點...要係買一塊版之前就要諗過度過
以免買番黎頂住唔岩用擺係度封塵