更新--差的熱死個HDD(已改良解決,詳見2#)

早幾日身痕買佐個新箱比部主力文書機用,(詳見http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1330451)箱內共要安放3隻硬碟<Raid0x2,備份x1>。裝機時已經覺得第三個硬碟位要放係部DVD下面散熱一定窄窄地,但心唸只係備份用,平時好少讀寫應該唔會好熱掛?!一於少理照上機。
用佐幾日都相安無事,最高都係47℃咁,以為佢無野就唔再放係心度。
正話見得閑就整理下硬碟入面的文件,跟手燒返幾隻碟。當燒到第四隻時發覺隻硬碟慢到死下死下咁,心感不妙啦。連忙開個everest出黎睇下............嘩!隻硬碟比個DVD焗到成75℃!!嗱嗱聲熄機唸唸計先得啦! :funk:

眼瞓,明天再搞佢.......................
分析佢正常咁用佐幾日都無事,問題只係在長時間用DVD燒碟機燒碟時隻硬碟就會過熱。應該係因通風不良、在燒碟過程中大量積熱所至。睇嚟個箱第三個硬碟位都係用唔到,只好將佢放係個火牛面﹝先將個硬碟固定係伴PVC膠片上,再用魔術貼粘固在火牛上﹞。一來穩陣,二來可利用CPU散熱風扇幫佢散熱。

再睇返個燒碟機位處死角,雖旁邊有排散熱窿入風,但無風扇協助好難會有對流帶走熱量,要燒碟難免產生大量積熱。有師兄提議我買把“波板糖”嚟吹佢,但要成佰蚊把似乎有啲唔值!但唔加風扇又怕焗死部燒碟機。見有把AMD原裝風扇、一把不知名陳年9cm扇閑置係度,唔好浪費,搵個固定鋁窗花的鋁角,開大個窿將佢裝係把12cm扇下角,將12cm扇抽入的冷風直接向下吹,照雇埋兩隻Raid0,再由火牛風扇將熱氣排走,可為一舉兩得兼慳錢!最後搵條舊PCI檔板鑽窿上埋把9cm幫手抽出試下先。

搞掂哂之後試佐成四個幾鐘,睇高清、上网、燒碟及用HD Tune檢查埋個硬碟。見隻硬碟最高只係去到42℃到,當堂安樂哂!

個DVD焗到成75℃,咁勁

個箱細....加上DVD個位都冇風到.....
個火牛係抽出?...係的話...試下就加個fan係DVD右邊
抽D風去火牛個度=]

加隻波板糖吹吹佢
帶動空氣流動
唔畀佢積熱

我隻2theMAX 細CASE個HDD位又係密封,BUT都無你禁利害上到75
最多5X

其實裝果時都有考慮過散熱問題,但見佢旁邊有排散熱窿入風、側邊有個火牛幫抽出,隻硬碟又唔係經常用,所以先照裝。

正常咁用佐幾日都無問題,問題係要長時間用DVD燒碟機燒碟就會有大問題。琴晚拆個硬碟出黎果時,發覺部DVD燒碟機非常熱。應該係因通風不良、在燒碟過程中大量積熱所至。
多謝上面多位師兄的意見!已初步有個方案,正搵緊物料准備改良,詳情容後報上..................

我都ARM ARM換左新CASE

CM ELITE 360

細隻用ATX BOARD同ATX PSU 好正, 不過HDD位就慘D. 其實出廠時機頂FAN係抽出, 不過我就屋企簡隔, 反轉佢做抽入. 甘個HDD就HIGH HIGH LA, 最高近50度

原帖由 Sun 於 2009-9-9 14:18 發表
我都ARM ARM換左新CASE

CM ELITE 360

細隻用ATX BOARD同ATX PSU 好正, 不過HDD位就慘D. 其實出廠時機頂FAN係抽出, 不過我就屋企簡隔, 反轉佢做抽入. 甘個HDD就HIGH HIGH LA, 最高近50度

我個case同你個差唔多,加多左把spotcool吹住就keep到45、6度

咁嚴重...好高溫度