機箱側板Fan風向問題

我個DISPLAY CARD idle 係40度左右, 打機時去到8x 度, 正好機箱側板有個位(圖中紅色)可以加FAN, 位置對住DISPLAY CARD, 請問應該吹入case 定抽出好呢? (圖中箭咀係12" fan)
THX

我個DISPLAY CARD idle 係40度左右, 打機時去到8x 度, 正好機箱側板有個位(圖中紅色)可以加FAN, 位置對住DI ...
smallblack 發表於 2010-1-24 04:03

Hi, smallblack

除非本身機箱內有多張功能卡(Sound,Raid Card等等)出現嚴重積熱問題(可透過加裝PCI Slot風扇排熱改善),一般情況下側板{抽入鮮風}會比{排出熱氣}係降溫訴求上作用大D;理據係室溫空氣在風冷情況下,會比機箱內部環境溫度為低。{缺點}係家居灰塵入箱的機會會大佐,安裝側板風扇帶來的噪音相對增加下抽風扇而言亦會大佐些少。

thx a lot

但係如果下置牛
display card 向下吹...(唔係渦輪)
而機側果個抽入既話.....果D風由邊度出?

for me, i will suggest draw in

但係如果下置牛
display card 向下吹...(唔係渦輪)
而機側果個抽入既話.....果D風由邊度出? ...
raylui88 發表於 2010-1-24 12:33

卡頭卡尾出暖風

回復 1# smallblack

ching , 我同你有一樣問題 ,
不過我做過抽出 , 的確會引亂流 , 全機箱會上升1~2度
咁即刻吾用 , 就會涼返小小 , 正明係吾可以做抽出 (個人認為)

但未試過抽入黎吹住display 可以一試 (只不過小弟吾夠fan用 , 未做測試)

我就用 12CM 鐮刀 吹入
雖然, 我試過唔插電, 溫度差唔多,

回復 8# hkman

咁即係果個位 抽出/入 都起吾到散熱作用
果個位置 , 即係用作幫助透氣用?

回復  hkman

咁即係果個位 抽出/入 都起吾到散熱作用
果個位置 , 即係用作幫助透氣用? ...
po52010 發表於 2010-1-24 18:21

我個情況係咁LOR,
但我都係 插住吹入, 感覺上安心D,