隻 CM N520 CPU Cooler 效能比想像中好

尋晚砌完部 i7-920, 今日裝os.
用左4個鐘, 入番bios睇溫度, 個cpu 仲停留o向 30C, 室溫 2X 度 衹係粒北橋我畀唔到 cooler 佢, 搞到佢去到 62C, 想畀佢都畀唔到, 因為裝左 N520,  無嘜位.
不過亦有可能因為機箱係前 2 後 1 風扇關係, 有狂大氣流帶走箱內熱氣.

想請問有咩誘因而將風扇擺成後入前出

想請問有咩誘因而將風扇擺成後入前出
kanduki 發表於 2010-1-24 22:50

NO.
係前2把風扇入, 後一把風扇出, 整個氣流都係前入後出.

NO.
係前2把風扇入, 後一把風扇出, 整個氣流都係前入後出.
laputafish 發表於 2010-1-24 23:01

但係睇相 好明顯CPU同尾扇都係向前打風
無估錯的話 側板的窿位會係咁噴風出黎

但係睇相 好明顯CPU同尾扇都係向前打風
無估錯的話 側板的窿位會係咁噴風出黎 ...
kanduki 發表於 2010-1-24 23:05

唔好嚇我, 我跟足 manual 安裝, 及裝之前做足功課參考過數十個例子.

箱後把扇好明顯裝錯佐,轉抽入風!!

回復 5# laputafish

N520無拆過風扇的話裝完個CoolerMaster字樣倒轉左都知咩事
機尾把鐮刀摩打支架果面係出風應該唔會搞錯
建議打開側板自己用手feel下風向

箱後把扇好明顯裝錯佐,轉抽入風!!
kklaw286 發表於 2010-1-24 23:24

回復  laputafish

N520無拆過風扇的話裝完個CoolerMaster字樣倒轉左都知咩事
機尾把鐮刀摩打支架果 ...
kanduki 發表於 2010-1-24 23:24

謝謝 kklaw286 及 kanduki 大大. 掛住確定 N520 方向無錯, 但真係搞錯左 尾把風扇.

無拆過 N520 把風扇, 睇黎唔可以靠 heatsink 頂個形狀辨別方向.
N520 份 manual 好似唔係好o岩.
但網度又問過唔少人都係依照 manual 上隻 heatsink 頂上個圖案辨別方向.
睇黎好多人錯左.

要再慢慢研究一下.

感激!!!

謝謝 kklaw286 及 kanduki 大大. 掛住確定 N520 方向無錯, 但真係搞錯左 尾把風扇.

無拆過 N520 把風 ...
laputafish 發表於 2010-1-24 23:31

手我怕你會分吾清/吾識分 , 我有個小小方法 , 因為我開頭都吾識分fan風向
ching 你可以用tempo紙巾 , 斯小小下來(要長型)
靠近風扇 , 之後只會出現3種況情
1.) 紙巾 會被推開 = 出風
2.) 紙巾 會被拉近 = 吸風
3.) 紙巾 會靜止   = 冇風

手我怕你會分吾清/吾識分 , 我有個小小方法 , 因為我開頭都吾識分fan風向
ching 你可以用tempo紙巾  ...
po52010 發表於 2010-1-25 17:46

笑左