唔知點解cpu風扇裝唔番。。。?

之前拎塊版去原廠整,番到黎個cpu風扇裝唔番,插黎插去都插唔入。但係唔裝cpu果陣又插得入,個cpu肯定冇插錯位。。。。。。各位師兄有咩解決方法><?我用係置頂貼果隻push pin扣具

之前拎塊版去原廠整,番到黎個cpu風扇裝唔番,插黎插去都插唔入。但係唔裝cpu果陣又插得入,個cpu肯定冇插 ...
davncl 發表於 2010-1-30 16:28

Hi, davncl

Tony版果篇置頂帖已經講解得算詳細了...如果認真細閱及按部就班安裝,係扣具無損壞o既情況下應該可以完成安裝。

davncl師兄就咁一句:"插黎插去都插唔入"好難令人明白邊一個步驟出問題。究竟係四角孔位對唔啱或者係本身個支膠腳爛佐都有可能。最好可以影張相Post上黎及講清楚D,咁樣比較容易搵出解決辦法。呵呵~

你要睇下個push腳係咪轉成上鎖狀態
否則一插入去又鬆番出黎

你係intel定係AMD, 係intel就參考呢度:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

裝cpu風扇係要俾D力架, 同埋最好對角裝

[img=http://img153.imagevenue.com/loc748/th_43933_20100130035_122_748lo.jpg]

頭先唔該晒先,估唔到咁快有人回。
如圖,我側面隻腳插唔入去,就算我x次序咁插,擰實左,佢都係只動彈留上黎,好似俾cpu頂住左,貼唔實

你O個4隻腳跟番箭咀反方向擰左先,然後再對角!
再唔係,睇吓係4隻腳有無爛到!

俾CPU頂住係正常的, 否則點壓住CPU散熱

先反方向擰左4隻腳, 再對角出力按下去,
直到聽到"CLICK"聲, 否則即是扣唔實, 會彈出黎

整黎整去重係唔得。。。。。。而家插到爆左腳,有冇得換,我用cooler master hyper tx,thx.....

吓?:funk:點爆法?係隻腳向外翻定係斷咗?

整黎整去重係唔得。。。。。。而家插到爆左腳,有冇得換,我用cooler master hyper tx,thx..... ...
davncl 發表於 2010-1-31 08:52

Hi, davncl

咁大鑊?。。。:funk:

亡羊補牢,同類膠針扣具有可能同原裝Intel個D兼容,如果有Intel舊CPU Cooler(新版唔少已經不設四腳金屬,直接一體注塑成形拆唔到),或者可以搵出黎比對下,如果Fit到個位咁Hyper TX可能用得返。