失敗的Zalman扣具暨獅王翻新

廳部高清機隻超頻三"獅王"已不停地工作了四年,開始有怪聲傳出,應該係把風扇就黎收皮啦!見隻Zalman CNPS8700NT個樣同效能都唔錯,就買返黎試下。

外觀同質感都唔錯,扣具驟眼睇同超頻三差唔多。但上機先發覺麻大煩!

Zalman個扣具可能由於有幾條熱管阻著,所以設計成分離式。壓杆需從熱管隙中塞入,從另一側縫隙中穿出,跟著要將『壓杆』旋轉至水平,讓中間的圓孔套上散熱器底座中心的『凸點』,然後把另一扣件套入『壓杆』一頭後再與底板支架扣合。

問題就出在活動扣具如向北橋方向,會同北橋散熱器有冲突。反轉裝個活動扣具離箱邊又不足半吋,根本落唔到手。吹漲!

試佐成個幾鐘、裝到火都黎埋!最后要用塊泥膠痴住條『壓杆』,再用支長螺絲批先搞得佢掂。

真係希望Zalman呢隻扣具可以改進下,唔好咁多活動組件(或活動組件可扣緊都可)。方便狹窄環境下安裝!

跟本唔係值口...呢隻hs..我手上有一隻,朋友有一隻,我朋友同你差唔多,但係我幫佢裝,好快搞掂,而我個隻就係用黎試野...都係無問題,775,am3 全部自由裝組...正常無問題...

先恭喜樓主成功上機,想問問呢隻幾錢呀?

跟本唔係值口...呢隻hs..我手上有一隻,朋友有一隻,我朋友同你差唔多,但係我幫佢裝,好快搞掂,而我個隻就係用 ...
hang05 發表於 2010-1-31 00:34

我都幫朋友塊775裝過, 好快搞掂完全無問題

個個都話無問題
會唔會係裝o既程序錯左呀!

CUP h.s. 大多數都係上O左M.B. 先入機箱....

樓主係咪入O左機箱先裝 CUP h.s. 呢??

回復 6# Gyula_Kadar
好明顯係
唔係點會話頂機箱

好多謝咁多位師兄的意見,因只係更換散熱器,所以只係在機箱內進行,所以有一定難度。
我所指的失敗,係指扣具設計太多關節位:首先要將一邊套入CPU底座,然后要對准散熱器中心的『凸點』,再要把另一個活動扣件套入『壓杆』另一頭後再與底板支架扣合。

我係用AMD板,CPU底座扣位係南。北(上、下)方向,如不拆板在箱內更換,要顧及的地方及步驟太多。最煩係最後一步要將另一扣件套入後,需向下及向外用力先可以扣落CPU底座。在箱內環境狹窄,單手係好難操作。

如係775底座,因要另加底座扣架,而底座扣架係可四個方向隨便安裝,只要將扣具改為東、西(左、右)向。在箱內操作會方便好多。

想請問師兄散熱掂唔掂?

睇左咁多人既回應,
其實跟本就唔係 Zalman的扣具失敗,而係樓主失敗…
唔好懶落人地到.....