電腦新手..散熱問題

大家好..新會員+新手../.\-
我在數月前買了部新電腦
初時即使用幾個鐘,個機面都係ok涼
不過到家陣..開機大約30分鐘已經好暖
我本身玩開D online game既..只要開大約十幾分鐘,
機身已經係禁一禁佢就要縮番..
之後我再下個online game 雙開..  過一陣已經Blue Screen
我唔100%肯定係溫度問題..但我只知次次雙開一陣就會BlueScreen.

之後我問過下電腦商店既職員..
佢話近排出既AMD U唔會熱,又話CPU風扇唔會咁快積塵積到散5到熱 建議我帶去check,,但又要收我$$
所以我唔敢輕舉妄動住..問下你地既意見
我相信唔多唔少係因為下圖既關係咁到咁熱

PS:  我係果d1日開十幾廿個鐘果d人黎...
我粒CPU
Processor: AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor,  MMX,  3DNow (2 CPUs), ~3.0GHz
1)我想問除左部機既擺位問題之外  仲會唔會有其他既問題搞到咁樣都BlueScreen ?

如果本身個風扇既效能5太好
2)有甚麼型號的風扇可以切合到我的需求.

麻煩大家.....

少少題外話..
我好記得我買張顯卡番黎係512MB (ATI Radeon HD 5670 )
3)但係點解部腦話我                  1024MB?ATI Radeon HD 5600 Series  (1024 MB)
無論用XP睇又好  7睇又好  都係1024
咁樣會5會有問題?

1024 MB 果個係偵測錯誤 係冇問題的
你試下開左機箱側邊 就咁打機 睇下會唔會藍MON

就咁睇, 機箱背太貼牆, 前面無位入氣, 左右兩旁封死, 箱頂唔似有洞
反問樓主想部機點散熱?

這種機箱設計冇對流散唔到熱

1)我想問除左部機既擺位問題之外  仲會唔會有其他既問題搞到咁樣都BlueScreen ?可能係WINDOWS問題,試下重裝

2)有甚麼型號的風扇可以切合到我的需求.   你隻機箱咁樣,不如都係換D勁D o既機箱仲好LA CM690 2都幾好又唔係貴

3)但係點解部腦話我                  1024MB?ATI Radeon HD 5600 Series  (1024 MB) 呢樣真係唔知點解

前面好似冇位入風,,,
後面係咪有板?如果係,,,建議拆左佢,,,

如果側板有風扇位就風扇位置鋸左側邊o既木板,,,
唔知上面有冇入風,,,

基本上,,,個機箱已經做緊焗爐,,
如果唔理,,,好快就完

前面好似冇位入風,,,
後面係咪有板?如果係,,,建議拆左佢,,,

如果側板有風扇位就風扇位置鋸左側邊o既木板,, ...
lovelyken 發表於 2010-5-6 22:50

咁搞法都唔勁得好多又浪費時間
不如比錢換過仲好

因為個櫃太窄,,,
買新o既時候,,可以買d前&上有風扇位o既機箱做抽入,,,
如果後面係有板遮住都要拆,,,(不過應該同張相左面1樣)
溫度應該會低番好多,,,

數月前買了部新電腦,,,CPU風扇應該冇咁快積塵,,,
同埋自己睇都得,,,唔好o徙$俾人check

見到出面d線有少少亂,,唔知入面係咪
機箱內執線都好重要,,,

大家好..新會員+新手../.\-
我在數月前買了部新電腦
初時即使用幾個鐘,個機面都係ok涼
不過到家陣..開機大 ...
mcw0701 發表於 2010-5-6 20:28

1) BlueScreen 有太多原因 ,不能盡錄

2) 當然換散熱可能可以解決問題 ,但你內籠圖都冇張就問人地可以換乜 ,好似離譜左少少

3) 藍寶石果幾張 5670 寫到明 Hyper Memory Support
唔知 Support 黎做乜

其實吾洗換野
好明顯係擺位問題, 上下左右焗死
最快最簡單既解決方法 買把風扇對住佢吹     吹番D熱風出黎