將Thermalright Venomous X風冷效能再提升

大家應該知道, 散熱器本身皆為鍍鎳處理, 目的是為了延長散熱器效能以及外觀質感. 鍍鎳會否影響其傳熱效能? 經過各方測試後, 相信微乎其微, 但如果直接和銅接觸, 理論上係會更好.
燒左MB, 無聊下, 一邊睇電視, 一邊開工
之前CM V10, 表層鍍鎳物質非常之薄, 只要一小片同型號砂紙, 唔駛一分鐘便可把該層鎳, 徹底磨走, 相對呢隻VX, 要既時間和砂紙損耗, 就大得多多倍, 原來VX表層的鍍鎳非常之厚身, 要接近一小才可開始第二步驟拋光, 照咁睇, 磨走該鍍鎳, 效能必大幅提升

四隻角最難磨, 不過佢唔會接觸到CPU, 馬馬虎虎算

用幼砂後

開始漸見效

仲未滿意

咁就差唔多

啱啱用張P6T頂住先, 雖然無事前事後比較, 但現在感覺良好

燒左佢4X分鐘, 溫度無出現不正常(題外話, 32制程既980X, 相比當初既i-7 920, full load足足跌成30幾40度)

好似好正咁

磨完之後仲可以係一塊鏡.......強

磨完之後仲可以係一塊鏡.......強
mrbuscheung 發表於 2010-5-8 09:47

睇黎比左唔小心機去磨

自己磨會唔會因力度問題磨得唔平呢?

薄左咁多?咪要加磅?

磨走層鍍鎳一開始用幾多號沙紙?

01兄用咩去拋光架?