請問我用CM 431 機箱咁樣配置風扇法 有效嗎?

我用CM431機箱

http://www.coolermaster.com.hk/p ... &category_id=19

我四把都用晒 CM 個隻 藍光鐮刀 120MM

前面 抽入  後面抽出  頂兩把  近後面個把就抽出 唔近個把就抽入

1.1  (因為唔知點解兩把都較抽出 會令到部機有震動聲音...

1.2 想問有無咩可以再改善? 或者可以換咩牌子風扇有更強效果?

2. 同埋想問如果想裝換CM 個D CPU風扇係咪好麻煩?聽D SALES講要拆底版先可以裝~

我部機設置:

底版 Z77-D3H  
CPU: I7 3770
DISPLAY卡: 技嘉670OC 三風扇版
火牛:M85H 550W 85PLUS
SSD: M3
HDD: 500GB

小心上面2把風扇形成一個小循環..
不如將上面唔近果把放落機底做抽入,
可以將D生風吹落將顯卡度,
另外前面果把可以轉做抽出(但你要睇返你出風位吹唔吹到你/熱唔熱),
咁樣可以幫到將顯卡將D死風抽出(因顯卡散熱係下面抽入,左右同側出風)

小心上面2把風扇形成一個小循環..
不如將上面唔近果把放落機底做抽入,
可以將D生風吹落將顯卡度,
另外前面 ...
亂舞春秋 發表於 2012-5-13 23:38

431 底個個位裝唔到風扇...隻牛會頂住左~.~

其實最理想會唔會 上面兩把抽入 前後抽出好D?

岩岩玩左個零鐘BF  頂上面抽出個D氣已經FEEL到係熱風haha....

431 底個個位裝唔到風扇...隻牛會頂住左~.~

其實最理想會唔會 上面兩把抽入 前後抽出好D?

岩岩玩 ...
paco1989 發表於 2012-5-14 02:29

冷風向下,熱風向上...你呢個配置完全違犯物理定律
當然,如果風壓夠強,係得既...但效率點都係差

有師兄講過CM 鐮刀係唔適合水平放. 當然實際我唔知,都係聽番黎

冷風向下,熱風向上...你呢個配置完全違犯物理定律
當然,如果風壓夠強,係得既...但效率點都係差

有師兄講 ...
LuminouShadow 發表於 2012-5-14 02:39

今晚收工執執先..想問我見好多師兄講隻風扇叫wing

係咪好涼 架?

回復 5# paco1989

無論如何頂風扇一定係抽出
WING唔會涼D但一定靜好多,震唔震就唔知

回復  paco1989

無論如何頂風扇一定係抽出
WING唔會涼D但一定靜好多,震唔震就唔知 ...
stupid9205 發表於 2012-5-14 09:28

我同我FD 同期砌機 不過我自己揀左兩把LED 佢兩把無LED 擺頂 就無事..今晚真係要試下!

BTW 其中CM D風扇都夠涼啦?

回復 7# paco1989

鐮刀成2000RPM緊係涼,仲聲稱90CFM
你可以試下行1500RPM睇下仲有冇震,唔震就慳返筆

回復  paco1989

鐮刀成2000RPM緊係涼,仲聲稱90CFM
你可以試下行1500RPM睇下仲有冇震,唔震就慳 ...
stupid9205 發表於 2012-5-14 09:37

唔識點控制d 風扇轉速

可否賜教一下

回復 9# paco1989

風扇插底版入BIOS調速