[分享] GELID Tranquillo @ CM Silencio 550 機箱

本身用開 CM Hyper TX3 但 9cm fan 係 full load 時真係幾嘈, 趁換箱既同時, 順便換埋隻散熱器, CM Hyper 212+ 同 GELID Tranquillo 之中2揀1, 最後睇左好多 post 話 CM212+ 會頂到550 機箱既隔音棉, 所以最後都係揀左 Tranquillo, 外型非常之靚仔, 造工幾好, 把 12cm 風扇全速時只有1400rpm, 相當寧靜, 以$260 入手, 價錢算合理
MB: Asrock 880G Extreme 3
CPU: AMD Phenom II x4 955 BE @ 3.2GHz(無超)
待機: 38C
Full Load: 50C

未換前

CM1

更換後

Gelid1

gelid2

優點:
效能良好, 至少好過 TX3 , 靜, 全銅底

缺點:
原本以為安裝容易, 但實情要視乎安裝既方向, 我就要吹向機背風扇, 但散熱器本體阻礙左用唔到鑼絲批, 好唔容易先用手擰實 d 鑼絲.

Haha, 我都係用緊Silencio 550
Cpu fan真係好難揀, 大部份都頂住.

Haha, 我都係用緊Silencio 550
Cpu fan真係好難揀, 大部份都頂住.
紫楓鈴 發表於 2012-5-16 13:28

咁 ching 你用邊隻散熱器 ?

咁 ching 你用邊隻散熱器 ?
型氣小子 發表於 2012-5-16 14:09

我都係用GELID Tranquillo , 都搵吾到邊一把Fans 矮過154mm

平時行750rpm就靜到冇聲咁滯~但係上到1500rpm真係接受唔到
雖然都冇乜幾可去到1500rpm

Ching,咁你地機箱用緊咩風扇做抽入呀?
我依家用緊, 覺得前面抽入好似唔係幾夠風同埋都幾嘈下
但係已經用緊2把CM  12cm鐮刀

建議Ching機箱前加多把抽入風扇
最好換埋把抽出風扇
如果唔係用咩散熱器都冇用
小弟都係用CM Silencio 550
用隨機送嘅風扇好似冇風
TV卡同DP卡都超過50度
最後都換埋所有風扇
機箱內再加多把風扇
抽出風扇用到2000rpm
TV卡同DP卡就得番40度以下

靜音case入風量好似比一般case少,所以抽入不仿加多把???
lcska02nkc 發表於 2012-5-16 21:13

可以咁講
而家我部機都用4把12CM風扇

可以咁講
而家我部機都用4把12CM風扇
AL131 發表於 2012-5-16 21:30

我用緊2把2000rpm抽入都覺得唔係好夠風..
但已經幾嘈下, 另外真係要係個箱入面吹先得
我將佢個HDD架拎走埋先好d