正壓 & 負壓問題

之前聽C兄講過機箱入面係負壓會易吸塵涼爽D???????正壓就冇咁多塵熱D?????????

之前聽C兄講過機箱入面係負壓會易吸塵涼爽D???????正壓就冇咁多塵熱D?????????
jiifkm 發表於 2012-5-23 23:40

如果個chassis 密封性好, 例如hp z800既chassis咁, 用負壓亦唔會特別食塵,

正壓對機箱風道設計以致風扇本身都有要求, 唔係是但一個chassis加幾把風扇就做到

想睇完善既散熱設計係點, 最簡單就係睇d workstations (例如dell 既precisions, hp 既z, apple 既mac pro 等等) silverstone 既正壓chassis亦唔係好多人識用, 更唔好講成班人用負壓機箱夾硬轉做正壓.....

jiifkm 發表於 2012-5-23 23:40

我冇用顯卡,所以熱唔熱唔重要,
但測試後冇分別
14CM X2頂入,前8CM HDD CASE ,前14CM入,
後12CM出

我冇用顯卡,所以熱唔熱唔重要,
但測試後冇分別
14CM X2頂入,前8CM HDD CASE ,前14CM入,
後12CM ...
jackwong717 發表於 2012-5-24 00:43

我個箱裝扇位同師兄差不多………我而家就頭14入頂14出尾側8出

我個箱裝扇位同師兄差不多………我而家就頭14入頂14出尾側8出 ...
jiifkm 發表於 2012-5-24 08:25

以我個箱為例,負壓下,hdd位
極多塵,而要清塵需拆下整個hdd架,
非常痳煩,所以轉玩正壓!

以我個箱為例,負壓下,hdd位
極多塵,而要清塵需拆下整個hdd架,
非常痳煩,所以轉玩正壓! ...
jackwong717 發表於 2012-5-24 12:20

我整左塵網

我整左塵網
jiifkm 發表於 2012-5-24 12:56

我部912 用兩三個星期, 前面板既面孔已經積左兩個直徑12cm 既圓圈塵