打機果陣CPU80度 係咪風扇唔夠力?

你是最近才發現cpu溫度奇高???
你個機箱是否空氣對流不好
清清散熱器的塵和換散熱膏啦!

你是最近才發現cpu溫度奇高???
你個機箱是否空氣對流不好
清清散熱器的塵和換散熱膏啦! ...
hon328 發表於 2012-7-23 20:33

唔係最近
而且舊果把CPU FAN壞左冇耐
拎去整幫我換左把新既
佢應該會幫我換散熱膏掛?
想問問我機箱同CPU FAN轉速夠嗎?

唔係最近
拎去整幫我換左把新既
想問問我機箱同CPU F ...
laulok123 發表於 2012-7-23 20:51

你照一張機箱內部相比其他師兄看看
共同研究給一個好提議給你。

原廠CPU風扇早排壞左 整電腦果倒幫我換左呢把(我唔知佢係咩型號=.=)
下面係小弟既配備
CPU:AMD PHENOM II X4 955 HDZ955FBGI CPU [AM3] BOX盒裝
MB:ASUS M4A778T-E/AM3 AMD 790GX DDR3 M/B
HDD:SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II/16MB HDD
DVD: PIONEER DVR-117 20X SUPER MULTI DVD WRITER
火牛:ANTEC TPN650 TRUEPOWER 650W 80PLUS
RAM:唔記得左 不過係2張Kingston既2GB RAM
顯示卡:Galaxy影馳 GTX260+ AC PCI-E 896MB DDR3
case: COOLER MASTER CA-RC310/S Elite 310 ATX case

個HS太細... 想散熱好D換個大D啦

回復 6# pentt
hs係乜野??

回復  pentt
hs係乜野??
laulok123 發表於 2012-7-26 17:17

Zalman用料同風扇都幾好.. D風扇都好靜但係好多設計HS都好細.. 如果用係D熱D或超頻有D會有D吃力... 邊隻好睇吓你點用咩CPU同你想買幾錢倒.. 你search 吓D舊post啦... 佢地好好有評測... 無人可以試曬全部HS.. 佢地都係用來幾好同睇評測... 自己做吓功課搵隻適合你啦

唔係最近
拎去整幫我換左把新既
想問問我機箱同CPU FAN轉速夠嗎?
laulok123 發表於 2012-7-23 20:51

你見過原本跟 PHENOM II X4 955 的原裝散熱器嗎?

比較後就知你換個更大的。我有粒 940 用這原裝散熱器都覺得有加大的需要。
最好買個塔型,有四條或以上導熱管(Heat-pipe)的散熱器。
如果散熱器沒有跟風扇,風扇就要把中高速(<2000 RPM)四線(PWM)的。

機箱通風不足