[心得分享] 新手學玩散熱, 試貼開箱文

用了Q9400 2.66GHz幾年了, 無超頻, P5Q Turbo, 4 x 1GB DDR2-800, 都無超, 但最近換了較大機箱後, 反而出現CPU過熱O 新箱反而內置6把12CM風扇, 另外一向有顯卡雙頭風扇和顯卡(Radeon HD 5570 LP)內置散熱片散熱扇, 最近凡看土豆QVOD等一定過熱自動關機O 所以在親友推薦下, 選了TX3, 因為舊產品, 所以好多地方無貨, 行去好隱蔽的小店才找到, $160, 現新手試下POST開箱文:
1. 新開盒

2. 有易拆扣具把風扇繫上散熱片

EVO版有FAN BRACKET, 好易安裝

3. 零件盒多一套風扇扣, 給USER多加一把風扇

扣具, 散熱膏, 螺絲

4. 安裝好易, 無須起曬成塊板

安裝好

5. 機箱內望, 機箱差2-3mm唔夠位裝212X

機箱內望

6. PC PROBE資料, 溫度降至IDLE低過30'C, 煲劇最多36'C

PC PROBE溫度風速顯示

歡迎各位CHING/CTSE指教o

回復 1# enmanhk

請問係唔係開緊冷氣?

放電腦的書房無開冷氣, 隔離間睡房有開(1匹供給客飯廳+書房+睡房, 約400sq. ft.), 但睡覺不會開FULL SPEED, 否則凍死, 夏天都襟大棉胎, 書房焗焗地, 無咩空氣流動o

key point係溫度跌幅好大, 原廠扇唔知點解用了幾年, 換大機箱後變得唔掂O

再執執D線會好D.

機頂兩把扇可能會和cpu風扇搶風喎

機頂兩把扇可能會和cpu風扇搶風喎
1chi 發表於 2013-5-21 12:39

咁點算好? 我以為可以扯走多D熱力

機頂兩把扇行得好慢, 機頂有粒制較MIN-MED-MAX, 但係MIN同MAX分別不大

其實我係玩緊哩個箱, 上個月買入, 就出現CPU過熱
http://www.enhance.com.hk/products/r8.html
以前用2THMXX的細箱得一把90MM(側板)和30MM(機背), 都無過熱, 係唔係我的內部擺設有問題, 定係個箱D風扇無料到呢?

機頂兩把扇行得好慢, 機頂有粒制較MIN-MED-MAX, 但係MIN同MAX分別不大 ...
enmanhk 發表於 2013-5-21 14:13

可唔可以影下成個機箱內部既相同講講你6把12CM FAN既擺法???
睇番你第五張相有可能係無執線搞到阻住抽風入都唔定.....

機頂兩把扇行得好慢, 機頂有粒制較MIN-MED-MAX, 但係MIN同MAX分別不大 ...
enmanhk 發表於 2013-5-21 14:13

行Fullload 顯示多少溫度?

cpu散熱器你可以打橫裝,由機頂兩把12cm 順著帶走熱氣都得

再行fullload 比較兩者溫度。

你的機箱是 nzxt 410?, 如果是, 應該可以許多背線