我又開始返散熱器測試

因為cpu散熱器呢兩年真係冇咩新野出(包括我自己在內......),因此一直冇再做測試,當然自己都好忙。過左一段長時間後,而家又手痕想再做散熱器測試。
而且昨日亦是第一次做水冷散熱器測試,希望有時間就慢慢又重新開始做下測試,再建立一個新的benchmark table。

因為當年用的那款cheap cheap導熱膏已經用晒N年,又買唔返。所以日後做的測試我會用GC-EXTREME來作開始,起碼唔洗驚冇得用,而且設備亦有少少改良,轉了用CENTER 306溫度計。

如果想睇下新的SETUP,可以到以下連結看一下:
http://www.hkepc.com/forum/redir ... o=lastpost#lastpost

下一次散熱器會測試風冷還是水冷,要看我能不能再借到及時間許可,因此出測試REVIEW的帖亦係不定期推出。

水冷怕漏水...

災程出沒注意

咁吾會吾有耐用度測試先?

水冷怕漏水...

災程出沒注意

咁吾會吾有耐用度測試先?
NOPSS 發表於 2014-10-31 10:34

你教下我點做耐用度測試喇....開住部機7x24xn日?
而家常用的水冷液都係唔導電的,當然玩得水冷就要間中開機箱檢查下啦

你教下我點做耐用度測試喇....開住部機7x24xn日?
而家常用的水冷液都係唔導電的,當然玩得水冷就要間中開 ...
tonychoi 發表於 2014-10-31 11:27

Keep佢係一個比正常熱既室溫行
eg.65度

del...

65度室溫洗唔洗玩咁盡
to_chan 發表於 2014-10-31 12:41

你case正常都預你30-40度啦

你知咩叫正常就得嘞,我諗冇人會癲到喺65度環境測試硬件
to_chan 發表於 2014-10-31 14:20

耐用度測試呀...唔係性能測試呀
加熱同並行係常見耐用度測試既方法之一(好似係)
唔係d cd之類點同你講十萬年壽命

耐用度測試呀...唔係性能測試呀
加熱同並行係常見耐用度測試既方法之一(好似係)
唔係d cd之類點同你 ...
eh 發表於 2014-10-31 15:14

加溫來加速老化呢個係工廠常用的老化測試方法。
但咁玩法我電費會好金....