[風扇] 求推介機箱前後fan

各位師兄,我訂左Corasir Carbide Series® 330R Quiet Mid-Tower Case,我想換埋前後FANS散熱好D, 可否推介下,謝謝!!

回復 1 #pandaz0062

前面可以用wing14
或者貓扇都得
Wing14行全速都唔會覺得太嘈,又唔貴

如果你HDD放得多又唔怕少少嘈的話,可以用3000RPM貓扇放前面下面個位吹HDD降溫

機尾的話其實唔裝風扇都得,不過要睇你用咩散熱器,原裝就最好裝番個風扇係後面
塔散的話要睇下夠唔夠力直接吹風出機箱
如果你前面入風夠的話有正壓幫手,抽風唔係太必要

由朕發出

回復 pandaz0062

前面可以用wing14
或者貓扇都得
Wing14行全速都唔會覺得太嘈,又唔貴

如果你HDD放得多又 ...
jacky1d01 發表於 2014-11-24 10:46

唔該師兄,其實WING 14好定白蝠好??好似差唔多錢??
我有2隻HD同一隻SSD, 如無意外應該用GELID Tranquillo 12CM Heatsink Ver 3.0

唔該師兄,其實WING 14好定白蝠好??好似差唔多錢??
我有2隻HD同一隻SSD, 如無意外應該用GELID Tranquillo  ...
pandaz0062 發表於 2014-11-24 11:13

白蝠好似話會漏風!
唔知真唔真!?

回復 3 #pandaz0062

白蝠只係12cm,用唔晒前面既280空間
建議用番兩把14cm風扇

如果淨計白蝠同wing14,wing14會大風量d
之前1111上TB買左把NF-P14s redux1200,字面數據係細過w14,不過個價平左40
如果唔急你可以等下1212有冇特價,我覺得p14s已經夠用(再唔係用1500rpm既都得,平過w14)

同埋機尾最好都係加把扇好
由朕發出

回覆 5# jacky1d01

唔該師兄,咁我用WING 14 算,
可唔可介紹埋機尾用咩FAN好,謝謝!!

回復 6 #pandaz0062

12cm唔好問我
我個機箱冇一把係12cm扇

由朕發出

咁師兄你機尾用咩

回復 8 #pandaz0062

我機尾冇用扇,塔散直接吹出去

由朕發出

哦,原來係咁,唔該師兄