[風扇] 開機風扇唔識轉?

琴日用PS07砌左部機
底板既systemfan1,2都係 4腳
但PS07前面果兩把送既風扇係3腳頭
咁我就諗住照插冇事啦,少緊個controller姐
點知開機發現兩隻風扇都唔識轉,要搵手指郁下佢先開始轉番
入到monitor睇兩把風扇都係得6XX轉

想問下咁應該點搞呢?
唔通係火牛唔夠力?

config:
Intel Xeon E3-1230V3
MSI Z87M GAMING
Sapphire藍寶石 R9 270X Dual-X OC 超頻版 2GB GDDR5 顯示卡
Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8 (D1G64K110)
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
Antec HCG 520
Sliverstore PS07前面兩把風扇
靜左都係好嘈既Cooler Master Blue LED Silent Fan 120mm
CM 212X

試下直插火牛(用大4pin轉3pin)

試下直插火牛(用大4pin轉3pin)
alexngai 發表於 2014-12-1 11:23

新手唔係好識
係咪一條大4PIN有3個頭就可以用轉插駁3個3pin既風扇嫁?

新手唔係好識
係咪一條大4PIN有3個頭就可以用轉插駁3個3pin既風扇嫁?
腦殘 發表於 2014-12-1 11:33

要用呢種轉插:

可能要買多幾個,或者買條3pin一開二先夠用。

可以參考呢個Post:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2083301
----------------------------------
BTW,係買之前,不如入BIOS睇下有無得將風扇轉速調高D。

要用呢種轉插:

可能要買多幾個,或者買條3pin一開二先夠用。

可以參考呢個Post:

------------------- ...
alexngai 發表於 2014-12-1 12:02

但係一轉多會唔會唔夠電比嫁
btw, 宜家係直情開機唔識轉要篤下佢先得,改bio有用咩?

但係一轉多會唔會唔夠電比嫁
btw, 宜家係直情開機唔識轉要篤下佢先得,改bio有用咩? ...
腦殘 發表於 2014-12-1 13:10

我亂估:因為溫度低,主板覺得風扇可以轉慢D,所以俾少左電。如果係主板set風扇轉快D,佢就會俾多D電,咁把風扇就會識轉。

我自己用過3pin一開二無問題,一開四果D我就唔肯定。

回覆 5# 腦殘
應該夠520w最少有40A 一個case fan 用0.25A~0.30A左右理論上唔會唔夠
(顯卡18A左右
(12V)

回覆  腦殘
應該夠520w最少有40A 一個case fan 用0.25A~0.30A左右理論上唔會唔夠
(顯卡18 ...
wilson030 發表於 2014-12-1 13:49

又見到你個死仔
回樓主,除非用1開2插落底板到果2把都係暴力扇...唔係的話一定夠推2把(大部份底板3/4pin輸出都有1A)

我亂估:因為溫度低,主板覺得風扇可以轉慢D,所以俾少左電。如果係主板set風扇轉快D,佢就會俾多D電,咁 ...
alexngai 發表於 2014-12-1 13:21

應該唔係溫度低
因為CPU閒置都58度 (未裝212X)

回覆 8# SKYLINE000
==點解我去到你就去到邊