未能正確安裝散熱風扇經驗分享

成日聽Ching話換新U温度80至100度,可能無安好散熱風扇,以下是小弟最近經驗,可以分享一下.

話說最近部機由i5 upgrade到4790K,該機用以下隻細箱,一full load就十分熱,唯有換Heatsink.
DSC_0383 copy.jpg

Slim size heatsink選擇唔多,平平地買了Gelid Slim Hero,裝了完之後,發覺溫度比起之前隻用開隻CM Vortex 211高了十幾度(AI Suite 3 測試70幾度,以前60度樓下),唔洗問一定有問題.拆番開隻Heatsink見到散熱膏無攤開,好明顯Heatsink未壓實CPU.但我己跟足說明書做,為何會出問題?
於是將散熱膏抹乾準再放回原位,唔上扣具的鏍絲,肉眼看見扣具四隻腳唔係平均分佈,有高有低,有D未上鏍絲已經碰到底板.小心檢查扣具,其中一隻臂彎了小許(下圖箭咀指住位置,此圖已是修正以後,未修正前無時間拍照記錄).

當然我可以返代理換,但要車錢時間,固此自己用鉗屈返正常位置算數.屈直要用兩個鉗和非常大力,幾肯正個扣具買返來已經有問題.裝回再試温度低左20度(AI Suite 3測試50幾度),正常返哂.
以往用原裝和Vortex Heatsink都係膠腳,無這個問題,但呢次用金屬扣具,基本上是無彈性,如果扣具有工差和問題,一是壓唔實,一是太大力壓爛野,所以安裝要花點時間檢查清楚.

以下是一個小實驗,首先用換出來的Vortex及一塊後備底板做.
DSC_0363 copy.jpg

加上適量散熱膏,再用兩塊厚紙(黑色)放在CPU兩面,定Heatsink無法壓實CPU.

將Heatsink放在CPU上,用力壓下.
DSC_0365 copy.jpg

有紙時壓唔實散熱膏形成一個細圈.
DSC_0366 copy.jpg

無紙時壓得實散熱膏就會走開形成一個大圈.
DSC_0369 copy.jpg

如果安裝時唔肯定,不防反轉睇睇,參考吓這個結果.

同場加演:如何在橫Case加多一把風扇.
Heatsink upgrade左也要case抽風配合,否則焗住都係無作用,原生這個Case已經前方有一把8 cm抽入.
DSC_0376 copy.jpg

要將CPU熱風抽走,就在原本插卡位加多一把7 cm抽出.
DSC_0373 copy.jpg

DSC_0385 copy.jpg

我的方法是用3M門邊膠將風扇圍上左右三邊.底下用兩口3mm鏍絲固定,門邊膠要突少少和鏍絲加介子,以防扇葉打到機箱.
DSC_0374 copy.jpg

DSC_0372 copy.jpg

完成全照
DSC_0370 copy.jpg

DSC_0375 copy.jpg

DSC_0379 copy.jpg

改裝完成後效果十分好,AI Suite入面實際工作(Rendering及玩Mindcraft)CPU 5X度,底板3X度,CoreTemp就高幾度,加上炎夏高10度,應該可以保持70度樓下.

有兩張黑紙在兩邊一定壓得更實.
但就會壓不貼.

回覆 2# peter1077

WHY?

乜heatsink唔係就要壓實個cpu先最好咩

有關Gelid Slim Hero咁耐以黎未收到過話扣具有問題,唔排除係個別事件,可惜樓主已自行處理左,否則若是扣具有問題,我會向廠方反映返。
不過各位確實要注意,螺絲有個小卡位,請務必調較位置到跟扣具完全平貼,否則會影響散熱器不能完全緊貼cpu,導致散熱效能減弱。

回覆 2# peter1077

可能我表達欠佳,Ching無講錯,有紙時係唔貼(有空隙),唔係唔實(唔夠力).
但Heatsink無可能咁精準,做到啱啱貼,個個socket粒粒U厚度都有工差,呢粒貼就果粒唔貼,所以正常Heatsink應該有彈性,唔收實已經貼,收實就大力壓下,將D散熱膏壓薄.

回覆 4# jonathanyu

當然要壓實最好,特登加張紙只係模擬如果安裝欠佳壓唔實會怎樣,如果你反轉個Heatsink發現D散熱膏係咁(我第一次裝時就係咁),即係話裝唔實,要檢查發生乜野事.

回覆 5# A君

A君言重了,呢D工差問題好常有,所以絕對唔係投訴.這種扣具好普遍,其他牌子都係咁設計,可能都有相同問題.設計本身存在一定風險,只要差少少就好易Heatsink唔貼CPU.成日聽到Ching話4790K 100度,呢個天氣原廠Heatsink都應該唔會咁高,所以分享吓睇吓幫唔幫到其他Ching.同埋呢個情況CPU係可以正常使用,可能很多人跟本唔知發生乜野事一路用落去.

heatsink同cpu貼面吾多吾少都存在工差.
所以就要有散熱膏減少工差.
當然差距太大就要睇睇咩原因.

slimhero其實真係麻麻,不過隻風扇係幾靜
換左axp-100,我full load溫度低左差唔多10度
而家風道改左,同最初比差25度左右
用Elite 110
1)最初火牛由上抽入,Slimhero吹底,full load 79-81度
2)換axp100,一樣火牛由上抽入,axp100吹底,最高溫67左右
3)axp100風扇改為向上抽,火牛都倒轉向上抽,最高溫唔過50度

以上都是用orthos測試

風扇都係用返跟散熱器的,大家都係用華碩smart fan slient mode

或者應該用同一個風扇比較先公平,不過試完懶得換XD我又不是專業測試員XDDD