[散熱器] 求救 i7-4790k 用OCCT直衝100度....(問題已解決!!Update在22樓)

底板: Asrock B85m Pro 4
CPU: i7-4790k  @ 原裝散熱風煽
機箱: CM N200 (前面兩隻12cm 入風,後面&頂部各1隻12cm)
Bios裡面set全自動,無超既情況下,行occt好快就到9x度,無hang機,但會自動降頻。
平時上網(睇下youtube / facebook)就約33-40度 (老母板溫度約35)
打BF4就約6x度。
我見佢長開Turbo Boost (4.4ghz的),我試過關左個turbo boost , 長行4.0ghz ,一行occt約5分鐘又100度...

請問係唔係原裝散熱壓唔住,定係bios setting有問題?
如果換隻好d既cooler可唔可以解決? 請求各師兄推介可以用係我部機箱&底版既風扇。
要求:靜既12cm類型,個人接受唔到飛機高頻音....
預算:希望500 樓下....

暫時睇左隻C.M.既 212x ,唔知好唔好或有無師兄都用緊? 可唔可以分享一下工作溫度。
但212x 我見佢有好多個version,又turbo / evo . 唔知邊隻好
希望各師兄可以幫幫忙,非常感謝。!!

(P.S. 部機而家都好穩定,暫時無HANG過機)

2015-01-30-00h23-Frequency-CPU #0.png

2015-01-30-00h23-Temperature-Core #0.png

2015-01-30-00h23-Temperature-Core #1.png

2015-01-30-00h23-Temperature-Core #2.png

2015-01-30-00h23-Temperature-Core #3.png

2015-01-30-00h23-Voltage-CPU VCORE.png

回覆 1# ronald1982

付上OCCT LOG,希望各師兄可幫幫忙。
謝謝。

底板: Asrock B85m Pro 4
CPU: i7-4790k  @ 原裝散熱風煽
機箱: CM N200 (前面兩隻12cm 入風,後面&頂部各1隻12cm)
Bios裡面set全自動,無超既情況下,行occt好快就到9x度,無hang機,但會自動降頻。

買隻212x/D92/GX-7啦
原裝散熱裝飾嚟架

原裝散熱裝飾嚟架
wilson030 發表於 2015-1-31 17:54

依粒i7跟盒嘅原裝散熱真係玩野

原裝散熱裝飾嚟架
wilson030 發表於 2015-1-31 17:54

我主要想靜&散熱效能比較好些。如果三選一,請問邊隻好d?
同埋有無話用邊隻散熱膏比較好? (定係用返盒裡面送個支已經夠玩)?

依粒i7跟盒嘅原裝散熱真係玩野
INVIN 發表於 2015-1-31 20:42

我一上機,係bios見到個溫度一直升已經好不安,好在入到windows.
但一做burn in test ,個溫度熱到hihi重以為自己裝得唔好,就即時拆返出黎再重裝過(已洗舊散熱膏&換新散熱膏) 。情況都係一樣...

我主要想靜&散熱效能比較好些。如果三選一,請問邊隻好d?
同埋有無話用邊隻散熱膏比較好? (定係用 ...
ronald1982 發表於 2015-1-31 21:12

GX-7係3個裡面散熱最好
邊個靜啲我真係唔知
我用緊4460+212X
打機嗰陣基本上只你聽到GPU風扇聲
--其實散熱好左風扇自然會轉慢啲,慢啲自然就靜啲啦

GX-7係3個裡面散熱最好
邊個靜啲我真係唔知
我用緊4460+212X
打機嗰陣基本上只你聽到GPU風扇聲
-- ...
wilson030 發表於 2015-1-31 21:22

明白,多謝你既意見。
呢排我見好多人都轉用一體式水冷,見到CM既120V Plus 都只係賣$400有找...
唔知有無師兄試過呢隻用黎壓i7 ? 可唔可以比d意見細佬...唔該晒。

明白,多謝你既意見。
呢排我見好多人都轉用一體式水冷,見到CM既120V Plus 都只係賣$400有找...
唔知有 ...
ronald1982 發表於 2015-1-31 21:34

H100i