[散熱器] 手痕換晒D風扇

首先再次感激a sir
近排成日玩cities skyline, 搞到部機好熱
pat pat痕之下索性換晒D風扇
買左兩把Silverstone AP121 穿甲彈, 同係A sir度買左隻Gelid The Black Edition

before: 用原裝intel HS
前面Noctua 貓頭鷹 F12+原裝silverstone 1200rpm
後面原裝silverstone 1200rpm

After:
Gelid The Black Edition 配Noctua 貓頭鷹 F12
前面: 兩把Silverstone AP121 穿甲彈
後面: Gelid The Black Edition跟個把slient 12 PWM
個把silm 12PWM無用到

溫度低到我唔敢相信

但唔知點解當The Black Edition跟個兩把風扇一拍埋落去個HS個陣
會有V V聲嘅共振聲...好嘈, 就無用到, 但一把F12都夠用, 所以算數

白色機箱就換套白色散熱啦

cities skylines點解會搞到部機好熱?

白色機箱就換套白色散熱啦

cities skylines點解會搞到部機好熱?
jacky1d01 發表於 2015-3-22 20:33

本身都想換Cryorig R1個類14cm fan雙塔, 但會頂住第一條PCI-Ex16, 所以只可以用12cm雙塔
玩cities skylines個陣CPU loading有75%, 但粒U就超過100度...唔換都唔得

本身都想換Cryorig R1個類14cm fan雙塔, 但會頂住第一條PCI-Ex16, 所以只可以用12cm雙塔
玩cities skylin ...
gary0916 發表於 2015-3-22 20:53

我cpu唔係load好高,反而我張970load到100%...我開左反鋸齒mod

師兄你啲穿甲彈邊鼠買?

師兄你啲穿甲彈邊鼠買?
yaubeebee 發表於 2015-3-22 23:50

羊明, $85一把
唔驚係假野就可以淘, AP122只係17蚊人仔

效果好明顯。搞到我都有的想換(我都有部i5-3450,full load八十幾度)。

唔好用中文版windows啦..^^。用 ...
東張西望 發表於 2015-3-22 23:54

我本身都係8X度, 但有次抹走左D散熱膏之後就過百度
之前諗住就咁算....點近排打機驚粒CPU縮水...所以就換
不過裝雙塔都幾煩

我本身都係8X度, 但有次抹走左D散熱膏之後就過百度
之前諗住就咁算....點近排打機驚粒CPU縮水... ...
gary0916 發表於 2015-3-23 00:14

師兄您好啊  
請問您機箱前面入風那2把Silverstone AP121 穿甲彈 風扇運行時發出的聲音大嗎
我見官網寫22.4 dB(A)分具  我部機箱用緊原廠20cm風扇做入風 後面1把120MM出風
想把前面換成2把140MM