[散熱器] Notebook散熱改良疑問

事緣部MSI GX740玩d比較高需求既game就過熱熄機,咁就上網查到有人咁樣改良

想請問下係唔係真係有實際用途?同埋想問下深水步邊到有得買?Thanks!

想請問下係唔係真係有實際用途?

應該係增加散熱面積
呢啲野似係VRAM散熱貼
新高登頂樓 恆創發展

咁岩間鋪放假
想請教下重有乜野其他方案可以改善散熱呢個問題呢?
散熱墊 清風扇 清塵都搞過晒,差在未打個個cover黎打機
聽日打算買支新既散熱膏試下,依家長期cpu長期keep住60度,一打機就標上去

有部風扇仔吹住應該會好少少
但係未必significant
尤其遲下夏天

咁岩間鋪放假
想請教下重有乜野其他方案可以改善散熱呢個問題呢?
散熱墊 清風扇 清塵都搞過晒,差在 ...
carlos22z 發表於 2015-3-25 11:46 PM

打開cover打機好危喎
一個唔小心掂到conductor就short circuit

而且好多塵,所以都唔打算開cover,不過呢個問題纏繞左好耐
之前係用msi afterburner set左 memory clock唔過500mhz先玩到下game,但係咁樣都唔係辦法,想搵d實質野降到溫,不過notebook又有好多限制

貼散熱貼係熱管上面除咗阻住空氣對流之外唔知有咪作用。

唯一清灰同換散熱膏,唔好買最平個D,至少買MX-2

買左支Gelid GC Extreme不過未有時間搞住
另外,其實一黎部機都5年幾貨仔,二黎淘x都搵唔到配件換,咁如果想拆開個風扇換扇葉個d,有乜要留意?除左3pin同尺寸6cm之外,重有乜野規格要睇清楚先?爬文見到隻Sunnon 6cm可唔可以換上去呢? 問題比較多,希望有師兄巴打幫忙

買左支Gelid GC Extreme不過未有時間搞住
另外,其實一黎部機都5年幾貨仔,二黎淘x都搵唔到配件換,咁如果 ...
carlos22z 發表於 2015-3-27 02:15 PM

度清楚部機可以放到幾厚嘅扇先
同埋絕大部分扇都要成個換
無得剩換葉

度清楚部機可以放到幾厚嘅扇先
同埋絕大部分扇都要成個換
無得剩換葉
lwc2006_vincent 發表於 2015-3-27 14:40

我都係睇到有人咁做先有呢個念頭
http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=1303798&p=1
不過部部notebook風扇唔同,唔知應該點揀