[風扇] 主機板機箱風扇接口問題

大家好~

想買風扇插落主機板作Q-Fan,

去華碩睇過 B85PRO_GAMER 話底板係 3 x Chassis Fan connector(s) (3 x 3 -pin)
但我望去底板又見到 4pin (附圖)

想請教師兄師姐我應該買普通3pin風扁定係4pin pwm 風扇?

PWM 風扇買返來都可以插 3 針位,只係無咗 PWM 調速

PWM 風扇買返來都可以插 3 針位,只係無咗 PWM 調速
fakeman 發表於 2015-3-27 18:53

咁咪浪費左把扇嘅天賦

咁咪浪費左把扇嘅天賦
bosck 發表於 2015-3-27 23:41

咁無計架,.....唔買都買咗

咁無計架,.....唔買都買咗
fakeman 發表於 2015-3-28 01:45

風扇我未買,定係你意思係指塊底板唔買都買咗?

呀,呢塊板仲有個 CPU fan OPT 插口,呢個用唔用得?肯定 support PWM 啦

呀,呢塊板仲有個 CPU fan OPT 插口,呢個用唔用得?肯定 support PWM 啦
fakeman 發表於 2015-3-28 02:48

多謝您熱心回覆,果個 OPT 插口係可用PWM , 其餘重有 3 個接口就唔知道了

頭先幫你睇咗 manual(其實你果本都有寫),入面既 pin layout 顯示雖然 chassis fan 係用 4-pin 插座但實際上係冇 PWM 的接線既,所以果幾個 port 係定速轉

頭先幫你睇咗 manual(其實你果本都有寫),入面既 pin layout 顯示雖然 chassis fan 係用 4-pin 插座但實 ...
fakeman 發表於 2015-3-28 02:56

真的萬分感謝! 咁樣樣呢3把平平地用A Fan。

再次感謝您的幫忙!