[風扇] H100i 風扇

請問咁多位師兄
小弟本人之前部機用落既4把 NOCTUA s12
咁將用緊H100i 原本個2把FAN 好 換左s12
唔知作用大唔大呢
已更正係s12

請問咁多位師兄
小弟本人之前部機用落既4把 NOCTUA F12
咁將用緊H100i 原本個2把FAN 好 換左F12
唔知作用 ...
laosmiaale 發表於 2015-4-1 12:07 AM

heavy loading果陣應該會靜咗
會唔會涼咗就唔敢包啦

回覆 2# lwc2006_vincent

就係驚唔涼 因為f12 用係機箱通風

回覆  lwc2006_vincent

就係驚唔涼 因為f12 用係機箱通風
laosmiaale 發表於 2015-4-1 12:17

F12係打排架,S12先係for 機箱

回覆 4# gary0916

記錯左 原來我個4把係s12 抱歉

回覆  gary0916

記錯左 原來我個4把係s12 抱歉
laosmiaale 發表於 2015-4-1 04:50 PM

s12可能會唔夠static pressure

回覆 6# lwc2006_vincent

係啊 但有4把s12 放埋左一邊
機箱都係用緊450d 原本 前2把14cm 同後面12cm 一把

s12轉速太低....不論a定b, 所以風量風壓都麻麻地
但我印象中見過篇review test p12同s12a用黎打排, 結果兩把差唔多
所以, 你不如做個test試下同樣轉速s12好定係原裝扇好

f12明顯風壓大得多, 12cm fan黎講f12風壓係相當大
機箱用f12都冇問題...有d review test到實際上f12仲大風過s12

但我印象中見過篇review test p12同s12a用黎打排, 結果兩 ...
1112311123 發表於 2015-4-1 19:51

Gentle Typhoon 1850啦

但我印象中見過篇review test p12同s12a用黎打排, 結果兩 ...
1112311123 發表於 2015-4-1 19:51

多謝 師兄 咁詳盡既講解
放假個時試下再試下邊隻好d 先