新手想做好機箱風道

小弟新手, 最近第一次親手砌機,
想請教下各位師兄點樣做好d風道

用緊 Thermaltake Core V71 機箱,
原裝 3*200mm 冇換, 換走左後面 140mm 上水冷
雖然用緊 i5 + 960 唔多廢熱, 整體溫度都低
但見仲有其他風扇位空置左, 想知風道仲有冇得再好d,順便做埋正壓防塵
(紅: 抽出, 藍: 吹入, 綠: 空置)
Case Fan_s.jpg

頂前 200mm 位:
1. 如果裝抽出既話,就將前面入既鮮風即刻抽走,應該唔考慮?
2. 如果裝吹入既話,一來怕吹返頂後抽出既廢熱,二來怕吹入後又俾隔離抽出,好似冇咩作為?
3. 定係封左佢? 由得佢空置?

底下可上兩把 120,想做吹入,但唔知會唔會近地面吸塵 (雖然有隔塵網),而且又怕做成亂流

另外搭單問, TT d水冷係唔係唔可靠?
我有隻舊 TRUE Spirit 140 風冷, 用邊隻好?

麻煩師兄指教

風道理論上越簡單越好,
如果温度理想的話,
減低噪音同少塵會更好。
我建議如果師兄hdd唔多的話,
將唔用的硬碟架抽走,
前上20cm同後12cm留低,
其他風扇位一律唔裝,
試左温度又ok的話,
不妨將其他風扇位封埋減少塵量。

P.S. 最高境界應該係fanless,
但性能會受到好大限制。

下面裝多2把 120MM OK

執靚d線先啦

兩把20CM抽入已經好夠風...你拆走D唔用既HDD架好過
頂加一把20CM抽出

回覆 2# shimanong

Thanks 師兄

要用到四個 HHD 位,1*SSD + 3*HDD
之前都想拆少d,但因為 power 線 port 與 port 間隔得遠,又難屈,所以唯有隔住隔住排 HDD
可能要買過條 power 線先搞到

回覆 3# ddb493
回覆 5# 1112311123

我擔心緊會唔會吸塵入機箱

如果加既話,師兄有冇邊隻推介?
要簡風量家風壓扇?
風力細d 會唔會入少d 塵?

回覆 4# mingsonv3v

新手處女作,已經盡執了.....
皆因d 線又長又粗硬,好難屈
已經用好多索帶索埋一齊

暫時上傳唔到相,稍後補上
希望有師兄係執線方面俾下意見小弟

回覆 2# shimanong

Thanks 師兄

要用到四個 HHD 位,1*SSD + 3*HDD
之前都想拆少d,但因為 power 線 port 與 port 間隔得遠,又難屈,所以唯有隔住隔住排 HDD
可能要買過條 power 線先搞到
Savoy0904 發表於 2015-4-3 20:48

4隻其實唔算多,
你可以放3隻放喺機箱底,
一隻放機背.
風扇方面如果CPU同VGA唔熱的話,
前下1把20cm+後1把風扇已經足夠.
如果熱先再加1把20cm前已經非常足夠.

P.S. 執線你已經OK啦,再執對温度已經唔大影響,
只係美觀問題.

4隻其實唔算多,
你可以放3隻放喺機箱底,
一隻放機背.
風扇方面如果CPU同VGA唔熱的話,
前下1把20cm+後1把風 ...
shimanong 發表於 2015-4-4 13:21

d線收哂係走線位得要插既露出黎會少左野阻風就會散熱好d執靚哂同好似佢咁我試過差2-3度