[風扇] 新手想換曬全機風扇,從未覺散熱重要性,求救

如圖所示,右邊係機箱前面,左邊係機箱後面,full tower size,火牛下置式

紅: 12cm fan(機箱尾可以14cm)(全部依家都有裝fan,但全部都係送既,機尾果個依家仲要唔轉,實曬)
綠: 5個hdd(所以都好熱下)
藍:cd-rom
橙:水冷排240mm長(有2把fan既),cpu同vga都係水冷一個system
紫:水箱,我固定左係機箱入面

cpu:e3 1230v3,想換i7 4790k 或者等LGA 1151既cpu
vga: ichill 970
ram: 4條8gb 2400MHz 既RAM(雖然未超,但遲下都超)
應該熱得既野我都列左出黎...

我有用水冷既..但係淘寶野黎,買野自己返黎自己砌,雖然水冷已經降左唔少溫,但我想再凍d
平時stand by係大約36度, full run上到成90度(因為我係放係枱底,可以話接近3面牆圍住機箱,第4面就係腳)

請問其實我用d好d既fan係咪有助散熱呢?如果係,有冇咩fan推介?我從來冇研究過fan,而且又見置頂貼d 風扇都比較冇咁新..所以想問下ching們有咩建議?thx

温差相差50度,用紧咩graphics card,估计你graphics card 要独立水冷。

回覆 2# vg1234

上面個post已列出我既spec: 不過我未裝970,依家用緊gtx 760,970遲d上機

前面兩個12CM用NF-F12
後面用AF140/NF-A14

btw你用緊咩箱?

回覆 4# wilson030

thx!,咁機箱前做抽入,後面抽出?同埋現有風扇用埋會唔會好d嫁再?機箱底用唔用風扇?頂又用唔用?如果我直頭水冷都放棄呢?
淘寶野...唔係好記得個名

回覆  wilson030

thx!,咁機箱前做抽入,後面抽出?同埋現有風扇用埋會唔會好d嫁再?機箱底用唔用風扇?頂又用 ...
PzrrL 發表於 2015-4-16 20:07

唔多好你鐘意啦
你頂唔係有Radiator咩

一係轉玩風冷囉

回覆 6# wilson030

唔該曬!
我諗緊好唔好vga自己水冷,cpu風冷...

如果轉風冷唔玩水冷呢?

回覆 4# wilson030

ching 講既nf-a14係NF-A14 Flx 定係NF-A14 PWM?2隻又有咩分別?
同埋死角,山莊係邊到黎嫁(其實我唔知咩黎lol)?

ching 講既nf-a14係NF-A14 Flx 定係NF-A14 PWM?2隻又有咩分別?
PzrrL 發表於 2015-4-16 21:03

3pin/4pin

唔該曬!
我諗緊好唔好vga自己水冷,cpu風冷...

如果轉風冷唔玩水冷呢? ...
PzrrL 發表於 2015-4-16 20:55

ichill 980好涼架
搞好對流同CPU Cooler就OK