[風扇] 問 Set風扇轉速[BIOS]

以下係響 BIOS >> H/W Monitor 嘅 Setup 問題 (底板係msi H55M-ED55)
A項: Cpu Smart FAN Target [Disabled(預設值)/40/50/60/70]
         如果A項係[Disabled(預設值)],就沒有以下B項
B項: Cpu Min.FAN Speed(%) [0/12.5/25/37.5/50/62.5/75/87.5]
問1: A項裡面設定值嘅單位係乜嘢,應該唔會係溫度嘅度數,係使用率?
        定係乜呢?唔知單位就唔識點Set,或選50或60用住先.
問2: 火牛有啲嘈,但唔熱(冇超及用內顯)用手試佢吹岀嚟嘅風基本上
        係涼嘅,想將佢8cm風扇換上另一個3針嘅8cm風扇插落底板上嘅
         Sys Fan度(低速啲,靜啲,而且仲有得調速).唔知咁做得唔得?

敬請有識之士贈敎,唔該各位.

.

如果冇其他野可以 SET 既話就應該係溫度

風扇有電就會轉 ,你想換冇話唔得
不過好多火牛條電線都係焊上去

回覆 2# Elatha

如果係溫度,應冇理由有40咁低喎.(可能就係咁影響咗我嘅判斷)
呢隻火牛風扇條線係有插嘅.
唔該哂.

回覆  Elatha

如果係溫度,應冇理由有40咁低喎.(可能就係咁影響咗我嘅判斷)
呢隻火牛風扇條線係有插嘅.
唔 ...
skw 發表於 2015-4-24 06:14

Target 既意思係目標溫度

佢點樣 MEET 個目標溫度你可能要睇說明書了

有 D 底板可以 SET 得好 DETAIL ,有 D 底板就好多野都冇得 SET

回覆 4# Elatha

我理解係唔妥(開始覺得有問題)嘅目標溫度.
巳睇說明書,冇祥細講明.

回覆  Elatha

我理解係唔妥(開始覺得有問題)嘅目標溫度.
巳睇說明書,冇祥細講明. ...
skw 發表於 2015-4-24 06:26

因為 有 D 底板可以 SET TARGET 同 MIN

咁好明顯 TARGET 係指最大值

比如 SET 做 50既話 ,50度既時候風扇就會行最大轉速

回覆 6# Elatha

B項就係SET  MIN,你咁解釋通喎,咁就似係溫度喇.
唔該哂CHING.
例如SET A項:50   B項:75    咁即係到50度時風扇最小行75%風速.

.

回覆  Elatha

B項就係SET  MIN,你咁解釋通喎,咁就似係溫度喇.
唔該哂CHING.
例如SET A項:50   B項:75    ...
skw 發表於 2015-4-24 06:57

真係好 DETAIL 果 D 會比你 SET
1. 最低溫度
2. 最高溫度
3. 風扇最低轉速
4. 風扇最高轉速

不過都有 D 淨係得 PWM/溫度 ,其他咩都冇
塊塊底板 D 字眼都唔同所以自己估下

回覆 8# Elatha

價錢問題,有啲3,4百,有啲7,8百甚至1,2仟都有.