[散熱器] [新手]有關CPU散熱+RAM問題+建議

Intel Core i5-3330 Ivy Bridge (3GHz, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX 盒裝
ASRock B75M R2.0 B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38GM1600C1101
Sapphire藍寶石 HD7850 2GB GDDR5 HDMI/DVI-I/MiniDPx2 2G GDDR5 顯示卡
WD Blue WD5000AAKX 500GB SATA3/16MB HDD
COOLER MASTER THUNDER M 520 POWER SUPPLY 火牛
COOLER MASTER K281 CASE
WINDOWS 7 64BIT 旗艦版

CPU無散熱膏(準備買),並已經清塵
粒CUP未開GAME既時候有65-70度.
但係一開GAME (例如CSGO.TF2) 就105度.

請問我有需要換CPU風扇嗎?
假如要換,我想換212X. 請問又會唔會唔夠位呢? (因為上網睇隻212X好似都成180MM

另外,
部電腦好似好慢咁. 開1-2個網(例如FACEBOOK+YOUTUBE)再+一隻GAME就會好LAG.LOAD得好慢.並經常無法回應.要等一陣先識郁.
我有需要增加RAM? 假如需要,火牛夠唔夠力加多8GB RAM? (申利:岩岩洗完機,所以應該唔關中毒事)

Budget可能只有1000蚊.

小弟在此感謝各位師兄

1. CPU 散熱器必需要塗散熱膏, 常識
2. Hyper 212X, 高度係 158mm, K281 可容納散熱器高度係 162mm

其他, 顯卡, RAM, HDD, 加 SSD 等等自行判斷

Hyper 212X 好好用 支持~

無散熱膏?  等同炒菜唔落油
Power 520w 夠推
$30 搞掂散熱膏 另外 $970 夠買 3TB HDD

另外我唔會再買 Cooler Master 嘅野,中過兩次伏

無散熱膏?  等同炒菜唔落油
Power 520w 夠推
$30 搞掂散熱膏 另外 $970 夠買 3TB HDD

另外我唔會再買 Cool ...
BlackLabel 發表於 2015-5-2 15:11

120v +先係伏
212x唔係囉

無散熱高 就用住牙膏 講笑.....
快D去買枝散熱膏 唔係成日hand機自己都無引

唔該哂咁多位師兄
原來散熱膏咁重要. 我會盡快去買. 可能會買GC2
212X的確好似唔錯. 我應該會去買埋

唔該哂咁多位師兄
原來散熱膏咁重要. 我會盡快去買. 可能會買GC2
212X的確好似唔錯. 我應該會 ...
mingfish173 發表於 2015-5-3 05:46 AM

唔算好好不過CP值高

回覆 6# lyh1993
[借一借帖相同問題感謝]
我L5240,用cooler master送個支散熱膏,用超频三南海自立版(Fan全速2000 RPM)
岩岩已經清左塵,重新上左散熱膏
一開機65-70度,請問正常嗎?好似太熱粒CPU自動降頻搞到laglag地?
cpu heat.png

回覆  lyh1993
[借一借帖相同問題感謝]
我L5240,用cooler master送個支散熱膏,用超频三南海自立版(Fan全速 ...
kwokhin 發表於 2015-5-3 03:52 PM
你好似fullload左粒U...